Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Windsurfing

Karibik a windsurfing na moři
Autor: tom-jenkins

Karibik, to je dokonalý ráj vodních sportů. Pokud si chcete dokonale užít "table-top", "cheese-roll" či "360s", pak je dozajista nejlepší vyrazit právě sem a okusit místní moře a vítr. Je to oblast, kterou vyhledávají milovníci dobrodružství doslova z celého světa.

Od prosince do dubna zde vanou severovýchodní pasáty, které spoluvytvářejí na volném moři přímo znamenité vysoké mořské vlny směřující k západu, a které posléze narážejí na pobřeží Tichého oceánu.

Vlny u korálových útesů mohou být i přes čtyři metry vysoké. Jsou to tedy opravdu jedinečné podmínky k velkolepým freestylovým trikům a třeba i dvojitým saltům. A to vše při teplotě vody až 30°C.

Připojte se tak i vy k těm nadšencům, kteří hledají dobrý vítr. Surfování, s nebo i bez plachet, tady zažívá opravdový boom. Na téměř všech ostrovech jsou ty nejlepší příležitosti k tomuto druhu sportu.

V mnoha zálivech chráněných korálovými útesy se stal postupem času windsurfing jedním z nejpopulárnějších vodních sportů v celém Karibiku. Jsou tady velice rozšířeny ty nejrůznější sportovní soutěže, a dokonce se tu pořádá i mistrovství světa.

Najdete tu typická místa, kde bývá vítr po ránu téměř v klidu, aby se pak během dne probudil a v době od 15 do 17:30 hodin pak dosáhl nejvyšší intenzity. Od poloviny prosince do června tady fouká vítr o rychlosti v rozmezí 15 až 25 uzlů, v únoru a v březnu dokonce až 30 uzlů.

Surfování i windsurfing vyžadují vynikající držení těla, dobrou výdrž a nervy z ocele. Ve většině prázdninových hotelových středisek je dostatek příležitostí i k vypůjčení surfů a působí tam tak zkušení instruktoři. Začátečníci používají obvykle tzv. "boogie boardy" a využívají menších vln.

I pro ty úplně nejmenší se najde v tropických a subtropických zemích obvykle alespoň jedna pláž, kde mohou provozovat naprosto bezpečným způsobem všechny vodní sporty, od vodního lyžování až po windsurfing. Vodní lyže a vodní skútry jsou k dispozici za poplatek ve většině velkých center, spolu s knie-boardy, wakeboardy, trik ski a tandemovými paraglidy.

Severní pobřeží Dominikánské republiky a jižního pobřeží Barbadosu se staly nedílnou součástí mezinárodní windsurfingové scény a pravidelně se tu pořádají nejrůznější závody. Podobně je tomu i na mnoha jiných ostrovech. Možnosti jsou zde přímo nekonečné - stejně jako v případě sluníčka a moře.

Místo

Pláž jižního Barbadosu 13° 3' 33.5736" N, 59° 29' 59.5176" W
Location

Karibik na Facebooku