Jste zde

Domů » Trinidad a Tobago

Trinidad a Tobago

Ostrov Trinidad a hlavní město Port of Spain

Pestrý karneval v doprovodu rytmické hudby a fantastické pláže, živý svět zvířat a rostlin, stejně tak i nesrovnatelně uvolněný karibský životní styl, Trinidad a Tobago nabízejí dokonalou souhru všeho, po čem touží srdce každého cestovatele.

Ostrovní stát leží mezi Karibským mořem a Atlantským oceánem, severně od Venezuely, a patří do souostroví Malé Antily. Tyto karibské ostrovy nejsou, na rozdíl od ostatních zbylých ostrovů v této oblasti, sopečného původu, ale byly dříve součástí jihoamerické pevniny.

Jejich povrch je hodně členitý. Na 4825 km² velkém ostrově Trinidad probíhají od západu na východ tři pohoří, které stoupají až do výšky 940 metrů. Na severu převládá deštný prales, na jihu savana, respektive kultivovaná krajina. Ostrov Tobago, který je velký 303 km², má sice jen jedno pohoří, zato jeho pobřeží tvoří z větší části písečné pláže.

Tropické podnebí ovlivňuje denní teploty, které se pohybují kolem 30 stupňů Celsia, v noci spadne teplota pouze na 20 stupňů Celsia. Množství ročních srážek 2 000 mm je na tropické poměry poměrně nízké. Mezi měsíci červen a říjen je množství srážek nižší.

Trinidad

Trinidad je živější a větší z obou hlavních ostrovů. Hlavní město Port of Spain je obchodním centrem s rozlehlým zálivem a nejdůležitějším přístavem v zemi. Zajímavá je pevnost Fort San Andreas, velká mešita Jama Masjid a oáza Woodford Square s anglikánským kostelem svaté Trojice.

Dále láká návštěvníky pestrý hinduistický chrám Sewdass Sadhu Mandir nebo chrám v Carapichaimě se sochou Hanuman Murti (indický opičí bůh) nebo Národní muzeum. Anglická pevnost Fort George z roku 1804 trůní nad městem v nadmořské výšce téměř 500 metrů a za jasných dní z ní budete mít výhled na hory protilehlé Venezuely.

Také příroda tady ukazuje nebývalou krásu - rozsáhlé mokřady (Caroni) a mangrovové lesy, ve kterých můžete objevit národního ptáka ostrova, červeného ibise - Eudocimus ruber), savany i nedotčené deštné pralesy.

Fascinující je jezero Pitsch Lake, které je neskutečně bohaté na faunu a flóru. Také Asa Wright Nature Center (dřívější plantáž) s exotickými, barevnými ptáky by si člověk neměl nechat ujít.

Tobago

Na Tobago cestují především turisté, kteří hledají odpočinek. Je menší a také klidnější z obou ostrovů. Zajímavou historii z koloniálního období (ostrov změnil vlastníka 31x) můžete nejlépe poznat v hlavním městě ostrova Scarborough, například v muzeu pevnosti Fort King George.

Na trhu si můžete koupit čerstvé tropické ovoce a můžete se nechat unášet pohodovým životním rytmem. Nejstarším místem Tobaga je Plymouth, kde si můžete z pláže vychutnat výhled na zátoku Great Courland Bay.

Také tady ukazuje příroda neobyčejné poklady, ať už v Main Ridge Rain Forest Reserve, v Grafton Caledonia Wildlife Sanctuary (kde můžete vidět ostrovní ptáky) nebo v Roxborough s vodopádem Argyle. Perfektní pláž se nachází v Pigeon Point, a Buccoo Reef má zase nejkrásnější korálový útes na světě.

Na obou ostrovech žijí poklidně vedle sebe hlavně lidé afrického a indického původu, ale také lidé evropského, čínského, indiánského a venezuelského původu. Mnoho náboženských a etnických vlivů utváří zajímavý kulturní život.

Ostrov Trinidad a hlavní město Port of Spain - jedna z krásných staveb
Geografie: 

Místo

Fort George, Port of Spain 10° 41' 18.978" N, 61° 32' 24.3492" W
Location

Karibik na Facebooku