Jste zde

Domů » Bermudy

Krátké kalhoty

Bermudy - jedna z pláží
Autor: smallscreen

Bermudy jsou definovány jako určitý druh krátkých kalhot, které jsou dnes široce rozšířené jako každodenní nebo volnočasový oděv pro obě pohlaví. Délka nohavic se liší od délky těsně nad kolena až těsně pod nimi.

Svůj název mají od své popularity na Bermudách, v britském zámořském území, kde jsou součástí běžného podnikatelského oblečení pro muže. Jsou vyrobeny z látek, ze kterých se šije obchodní oblečení a nosí se s podkolenkami, košilí a kravatou."Původní" kraťasy končili asi 5 cm nad koleny.

V Evropě a Severní Americe se dnes nosí pod tímto názvem i kalhoty, které sahají pod kolena, jsou velmi pestré a jsou vyrobeny také z džínoviny. Jasné rozlišení mezi bermudami a "normálními" šortkami je proto obtížné.

Svůj původ mají tyto krátké kalhoty u britského královského námořnictva Royal Navy, kdy k uniformě patřily krátké kalhoty pro použití v tropických oblastech a ještě dnes dokonce patří. Později převzaly tuto tradici také pozemní síly Velké Británie. Tuto módu pak pravděpodobně převzali obchodníci na začátku 20. století od vojáků.

Nikde jinde na světě nejsou tyto šortky součástí formálního obleku. Třeba ve Frankfurtu nebo v New Yorku byste na zasedání správní rady v kraťasech vzbudily velkou nevoli. V některých "fajnových" amerických restauracích je zakázáno nosit krátké kalhoty, zatímco na nejexkluzivnějších bermudských adresách jsou vítány.

V Íráku jsou šortky dokonce považovány za nezákonné, jak píšou ostrovní noviny Royal Gazette. Bermudští sportovci na letních olympijských hrách nastupují s tradičními šortkami při slavnostním zahájení i ukončení.

Tyto kalhoty jsou vynálezem britské armády. Vojákům bylo v koloniích často tak horko, že si svoje nohavice bez okolků zkracovaly až nad kolena. Důstojníci tento postup tolerovali a později si sami kalhoty zkracovali, bermudy se tak staly standardem.

Původně se kraťasy nosily v konzervativní tmavě šedé barvě, později v tmavě modré námořnické i v tmavě zelené. V dalších letech se přešlo k odvážnější červené, žluté a také k růžové barvě. Jen školní děti stále nosí barvu khaki, tak jako kdysi vojáci. Skutečně každý občan je v nich vidět od dubna do listopadu, ale nosí se tu i dlouhé kalhoty.

A co ještě dělá pravé bermudy? Jsou ušité z pořádné tkaniny s těžkým lemem, takže správně visí v každé situaci. Okraj nesmí ležet více než devět centimetrů nad kolena. Skutečně perfektní jsou doplněné košilí s krátkým rukávem a s oxfordským s límcem a s kravatou s windsorským uzlem.

Nohy jsou obuté v polobotkách či pantoflích, doplněných dlouhými tmavěmodrými podkolenkami. Ty pravé bermudské šortky můžete zakoupit v mnoha obchodech na ostrově, například u Trimingham's, H.A. & E. Smith's nebo A.S. Cooper's.

Bývalá Bermudská věznice
Autor: smallscreen
Geografie: 

Místo

Obchod A.S. Cooper, Hamilton 32° 17' 35.1384" N, 64° 47' 3.9552" W
Location

Karibik na Facebooku