Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Karibská hudba

Horké rytmy a kroužení boky jsou po slunci a moři bezpochyby těmi nejznámějšími asociacemi spojenými s Karibikem. Tenhle region opravdu přitahuje své návštěvníky spoustou hudby a tance. Etnická rozmanitost zdejšího obyvatelstva zapříčinila rozvoj celé řady hudebních a tanečních stylů.

Ať už afričtí otroci, španělští duchovní anebo vlivy francouzských, holandských či anglických dobyvatelů, ti všichni přispěli k dnešní obrovské hudební rozmanitosti tohoto regionu.

Jedna věc je ale pro všechny styly společná: Je absolutně nemožné při poslechu této hudby sedět! Jako turisté tady zažijete, jak hudba lidi spontánně zaujme, i když to bude jen pár hudebníků a zpěváků.

Salsa

Jde rozhodně o tu nejznámější karibskou hudbu a tanec s ohnivými rytmy a smyslnými pohyby. Původ salsy lze vystopovat v promíchání afrických tanečních stylů s bubny a s hudebními tradicemi evropských kolonizátorů, kam patří třeba i kytara španělských zemědělců.

Jak se ve 20. století neustále zvyšovalo cestování, dorazily sem i hudební styly z Jižní Ameriky, Karibiku a z USA, a všechno se to důkladně promísilo. Latinskoamerické zvuky byly smíšeny s americkým jazzem a s country hudbou, a k tomu se ještě přidružily mnohé nové žánry, jako třeba mambo nebo cha cha.

S vlnou emigrace po Castrově revoluci na ostrově Kuba se sem přelil i vliv kubánských utečenců v USA. Tam byla tato hudba označena za zcela "novou“ a získala si světový věhlas jako salsa.

Dnes se rozlišují odlišné styly, které předvádějí tanečníci z New Yorku, od kubánského stylu. Kapely a jejich příběhy, např. skupina Ibrahima Ferrera a Compay Segundo z legendárních Buena Vista Social Club, se staly skutečnými hvězdami kubánských rytmů.

Zatímco se tančí salsa třeba i na Portoriku, spojuje se dnes hlavně a především s Kubou. Na Fidelově ostrově jsou slyšet horké zvuky salsy i v tom nejmenší baru a erotické dvoření spojené s tancem patří ke stejnému projevu tamní kultury, jako doutníky a rum. Slavní interpreti salsy mimo území Kuby jsou např. Oscar D'León, Tito Puente, anebo nejnověji Marc Anthony.

Calypso, soca a steelpan-music

Tento hudební styl s africkými kořeny se vyvinul a rozšířil na počátku 20. století na Britských, Francouzských a Nizozemských Antilách. Známou klasikou tohoto stylu je např. Banana Boat Song (Day-O) od Harryho Belafonteho.

Zvlášť oblíbený je styl calypso v době karnevalu na ostrovech Trinidad a Tobago. Klíčovým prvkem je ocelová pánev (steel pan), jejíž používání začalo právě tam.

Koloniální vládci zakázali otrokům používat jejich bubny, takže ti nakonec začali používat tohle staré nádobí na smažení a dali tak základ pro používání tohoto typického "hudebního nástroje" Karibiku. V 70. letech minulého století se pak calypso pod silným indickým vlivem vyvinulo v rychlejší styl soca.

Karibik na Facebooku