Jste zde

Domů » Jamajka

Jamajka, 2. část

Pohoří Blue Mountains
Autor: nicholaslaug

Klima na Jamajce je tropické a je ovlivňováno pasáty ze severovýchodu, teplotní rozdíly v průběhu roku jsou malé. Ve městě Kingston dosahuje průměrná teplota v lednu je 25°C a v červenci 27°C, v centrální plošině je zhruba o tři stupně nižší. Přes 2000 metrů vysoké hory Blue Mountains jsou částečně zasněžené po celý rok.

Na ostrově jsou dvě výrazná deštivá období, v květnu a v červnu, a od září do listopadu. Roční srážky jsou rozdílné region od regionu, v pozdním létě a časném podzimu jsou nad ostrovem často bouře. Během této doby je zde také nebezpečí hurikánu, naposledy ostrov silně poškodil v roce 1951 hurikán Charlie a roku 1988 hurikán Gilbert.

Při myšlence na dovolenou na Jamajce člověka hned zasáhne karibská nálada, myslí na reggae, jamajský rum, známou kávu Blue Mountain a na nádherné karibské pláže. Hlavní město Kingston není sice turisty příliš navštěvováno, protože je velké a hlasité, ale právě zde je nezvykle mnoho věcí k vidění.

Většina návštěvníků, kteří chtějí trávit svou dovolenou na Jamajce, dává přednost pobytu v Montego Bay. Montego Bay je to první, co člověk při příletu na Jamajku uvidí, tady totiž přistávají mezinárodní lety.

Jamajka je velmi oblíbená zvláště u turistů, kteří se chtějí koupat a opalovat. Nacházejí se zde překrásné pláže, kam až oko dohlédne. Krajina se proměňuje od bujné zeleně na severu, po neúrodnou pouštní krajinu na jihu. Mezitím se krajina dále mění. Nejdelší řetěz hor na Jamajce je Blue Mountains, který se rozprostírá v délce 100 km a jehož nejvyšší vrchol je vysoký 2 256 metrů.

Blue Mountains jsou také krajem známé kávy Blue Mountain. Tato specialita patří k nejvzácnějším a k nejvíce žádaným druhů kávy na světě.

Tak rozdílná a mnohostranná je krajina na Jamajce, a úplně podobně je to i s možnostmi ubytování. Pro každého se tu najde něco vhodného. Jamajka splňuje typické představy o Karibiku a plní vše, co člověk od dovolené zde očekává. Je také opředena mnoha legendami o pirátech, stejně jako většina ostrovů v Karibiku.

Ostrov nabízí pro každého něco, ať už pro sportovní nadšence nebo pro ty, kteří hledají klid, pro milovníky slunce nebo zvídavé lidi, na Jamajce si najde každý to pravé.

New Kingston je nová čtvrt v horní části hlavního města a je sídlem množství bank, úřadů, hotelů a obchodů. Domy jsou postaveny v koloniálním stylu a jejich vlastníky jsou zámožní občané. Protikladem k tomu je dolní zchátralá část města, kde raději nechodí ani sami Jamajčané. Určitě by člověk měl shlédnout jamajský přírodní přístav, který patří k největším a nejkrásnějším na celém světě.

Jamajka je ale především proslavená pláží v Negrilu a dalšími úžasnými plážemi na tomto ostrově. Ostrov je známý pro slunce, pláže, palmy, koktejl Planter’s Punch a nesmíme zapomenout také na reggae.

Když navštívíte Jamajku, měli byste se určitě zastavit v Ricks Cafe a s ostatními hosty oslavit západ slunce - je to opravdu nezapomenutelná přírodní podívaná. Každý den od 17 hodin se zde scházejí hosté, aby zde počkali na západ slunce a mohli ho odpočítat.

Další přírodní podívanou nabízí vodopády Dunns River Falls u Ocho Rios, které každý den sledují stovky turistů. Avšak zde může člověk jít ještě o krok dále. A to doslova. V doprovodu průvodce je možné vyšplhat na 200 metrů vysoký vodopád. Protiskluzové sandály nebo boty jsou ale nezbytné.

Geografie: 

Místo

Montego Bay 18° 29' 54.4668" N, 77° 55' 1.218" W
Location

Karibik na Facebooku