Jste zde

Domů » Belize

Belize

Karibský stát Belize - vlajka

Jihovýchodně od poloostrova Yucatán, mezi Mexikem a Guatemalou na pobřeží Střední Ameriky, leží nezávislý stát Belize s hlavním městem Belmopan. Vládne zde parlamentní monarchie, britská královna Alžběta II. je hlavou státu (v 19. století byl stát pojmenován Britským Hondurasem), ale o moci rozhoduje vláda a parlament.

Příroda a historie

Je to fascinující země, která v sobě spojuje krásu a kulturu Karibiku a Střední Ameriky. Nadchne potápěčské nadšence, milovníky přírody i kultury. Belize je ráj pro aktivní a relaxační dovolenou a také jedinečný přírodní ráj, kde asi 70 procent země je stále pokryto stromy a cca 40% plochy je označováno jako přírodní rezervace.

Příroda je nejdůležitější částí země, žijí zde kapustňáci, opice, tukani, zelení a modří leguáni, motýli, jaguáři, téměř 600 druhů ptáků, rostou zde vzácné orchideje. To je jen několik příkladů z pestré přírodní rozmanitosti země.

U pobřeží země se rozkládá druhý největší živoucí bariérový útes na světě (po australském Velkém bariérovém útesu), s délkou téměř 300 km. Táhne se od poloostrova Yucatán a ostrovů Islas de la Bahía až k východní části severního pobřeží Hondurasu.

Nabízí mnoho lokalit k potápění, jako např. slavnou Blue Hole a tři korálové atoly : Lighthouse Reef , Reef Glover a ostrovy Turneffe.

Kromě všech těchto přírodních krás nabízí země zajímavou kulturní historii, je totiž "srdcem" mayské kultury. Ta je tady opravdu všudypřítomná, je zde více než tisíc mayských chrámů a nespočetné množství zřícenin. Určitě navštivte částečně odkryté mayské vykopávky jako Caracol, Xunantunich, Altun Ha a Lamanai.

Zajímavosti

Belize má tři hlavní výletní cíle: Ambergris Caye na severním pobřeží láká hlavně potápěče a milovníky šnorchlování. Mezi další cíle patří Hol Chan Marine Reserve a Shark Ray Alley. Turisté ale, zejména potápěči, navštěvují také městečko San Pedro. Moc aut tady nepotkáte, jako hlavní dopravní prostředek se tu používají většinou golfové vozíky.

V oblasti Cayo, na západní hranici s Guatemalou, se rozkládá tropický deštný prales a přírodní rezervace Mountain Pine Ridge Naturreservat. Ve městě San Ignacio začíná mnoho mnoho dobrodružných výletů, Placencia na jižním pobřeží má zase ty nejkrásnější pláže a je vstupní branou potápěčů do zátok a atolů.

Podnebí

Roční teploty se pohybují v rozmezí 21 až 34 stupňů. Průměrné roční srážky jsou 127 mm na severu a 432 mm na jihu, a to v období dešťů od června do srpna. Nejsušší měsíce jsou únor až květen.

Karibský stát Belize a jedna z pláží
Geografie: 

Místo

Belmopan 17° 15' 10.9224" N, 88° 46' 17.7852" W
Location

Karibik na Facebooku