Jste zde

Domů » Bahamy

Bahamy

Bahamské ostrovy

Bahamy (anglicky The Bahamas) jsou ostrovní stát v Atlantickém oceánu, který je součástí Západoindických ostrovů. Nacházejí se jihovýchodně od Spojených států, severovýchodě od Kuby a geograficky se počítají ke Střední Americe. Z více než 700 bahamských ostrovů je obydlených pouze 30. Souostroví získalo svůj název díky španělským dobyvatelům. Ti nazývali vodstvo kolem ostrovů Baja Mar (v překladu "Mělké moře"), ze kterého později vznikl současný název.

Bahamy se skládají z ostrovů a z více než 2400 korálových útesů, tzv. Cays. Táhnou se od pobřeží Spojených států podél pobřeží Kuby až k severozápadnímu pobřeží ostrovů Turks a Caicos. Od severu na jih mají délku cca 650 km a od východu na západ šířku 750 km. Ostrovy jsou rozděleny do dvou nejlidnatějších částí New Providence a Grand Bahama, a tzv. Out Islands, respektive Family Islands. Nejvyšším bodem Bahamských ostrovů je Mount Alvernia s 63 metry na ostrově Cat Island, největším ostrovem je Andros s rozlohou 5 957 km².

Ostrovy jsou od roku 1973 suverénním státem, zároveň jsou ale členem Commonwealthu. Proto je hlavou státu stále od roku 1952 panující královna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, královna Alžběta II.. V Bahamách ji zastupuje generální guvernér, který je jmenován přímo královnou.
Dvě nejdůležitější města jsou hlavní město Nassau a Freeport. V obou městech žijí dohromady více než tři čtvrtiny všech bahamských obyvatel. Nassau je se svými více než 200 tisíci obyvateli zároveň největším městem celého souostroví. Celkem na ostrovech žije přes 300 tisíc obyvatel.

Hlavní město Nassau, které se nachází na ostrově New Providence, není pouze politickým, ale také bankovním a obchodním centrem ostrovního státu. V hospodářství Baham hraje hlavní roli samozřejmě cestovní ruch: Asi 60 procent příjmů pochází z těchto služeb, kde pracuje také více než polovina obyvatelstva. Turistická infrastruktura je tu na dobré úrovni, funguje tu skvěle letecká i námořní doprava. Obzvláště významné jsou okružní plavby amerických pasažérů z Miami. Hlavní letiště Nassau Lynden Pindling se nachází v Nassau.

Bahamy mají subtropické klima, zatímco jsou ochlazovány vzduchem ze severoamerického kontinentu. V létě se pohybuje průměrná teplota okolo 28°C, v zimě díky teplému Golfskému proudu (teplota vody mezi 24 a 29°C) teploty zřídkakdy klesají pod 20°C. Průměrná roční teplota je 26°C, nicméně občas zimní teploty mohou klesnout až pod 10°C.

Ostrovy jsou navštěvovány také proto, že mnoho lidí chce na vlastní oči vidět, kde agent James Bond 007 pronásledoval zločince. Na Bahamách, respektive v Nassau, se natáčely filmy jako Casino Royale, Thunderball a jeho remake Nikdy neříkej nikdy v roce 1983. Mnoho návštěvníků ocení také tu skutečnost, že tento ostrovní stát je od roku 1954 v bezdaňové a bezcelní zóně.

Geografie: 

Místo

Nassau, Bahamy 25° 4' 11.2044" N, 77° 20' 3.606" W
Location

Karibik na Facebooku