Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Aktivní dovolená

Existují dva druhy dovolené v karibské oblasti. Ti pohodlnější dávají přednost pobytu all inclusive. Letadlo, transfery, ubytování, jídlo, pití a nějaké ty výlety, to všechno je zajištěné. Při takové dovolené je do značné míry vyloučeno, aby sem člověk přiletěl v sezóně hurikánů. V hotelových komplexech se také člověk může cítit bezpečně před trestnou činností. Jen omezeně však můžete poznat zemi i lidi zblízka, při výletech většinou narazíte na místní, kteří chtějí s vámi udělat nějaký obchod. Místní lidé jsou sice velmi přátelští, ale v první řadě musí v turistech vidět potenciální zákazníky, protože ti jim mohou zajistit obživu pro jejich rodinu.

Druhá skupina návštěvníků chce aktivně poznat zemi a její obyvatele. Existují lidé, kteří si zarezervují let a pro první noc hotelový pokoj, ale ubytování na další dny shánějí až na místě. Tady sice budete v kontaktu s místními, ale zato budete mít méně komfortu. Při takovém druhu aktivní dovolené zažijete pocit dobrodružství, a dostanete se do oblastí, kam se plážoví turisté nikdy nedostanou. Kdo si chce udělat takovouto dovolenou, musí být samozřejmě opatrný a nedůvěřovat všem místním lidem. Zkušenější obyvatelé se předem informují pomocí knih, časopisů a internetových fór nebo blogů na téma Karibik, aby se mohli vyhnout nebezpečným oblastem nebo čtvrtím.

Populárním vodním sportem mezi Trinidadem a Kubou se stal kitesurfing, jakýsi mix surfování a létání, který umožňuje nebezpečné skoky a lety až o délce osmi sekund.
Kitesurfingové školy najdete na mnoha karibských ostrovech. Jednou z nejpopulárnějších adres je ostrov Antigua, například pláž Jabberwock Beach. Na ostrově Aruba se koná známá soutěž Aruba Hi-Winds. Další oblíbená místa pro surfaře jsou Barbados, Dominikánská republika anebo Tobago.
Mezi další oblíbené vodní sporty v Karibiku patří potápění nebo mořský rybolov, který miloval již Ernest Hemingway.

Aktivní dovolená v Karibiku neznamená jen sporty na vodě. Kdo má rád horskou turistiku, bude určitě na správném místě v Dominikánské republice. Hornatá oblast okolo vrcholu Pico Duarte tu na turisty čeká s různými stupni vegetace. Zatímco na vrcholku ve výšce asi 3 100 metrů bývá zima a rostou zde převážně drsné jehličnany, na úpatí turisté uvidí horské papoušky, kolibříky a motýly v tropických deštných lesích.

Horský svět Dominikánské republiky je také oblíbený mezi horskými cyklisty. Dokonce i na Jamajce si přijdou na své fanoušci extrémního sportu downhill. Přes pole s cukrovou třtinou, zelené kopce a podél pobřeží vás povedou trasy jak pro nováčky, tak i pro pravé "blázny". Profesionálové se dokonce vrhají s kolem i mimo trasy z vodopádů a útesů do studené vody. Zvláštní pověst má ostrov Montserrat. Ti, kdo chtějí zažít adrenalin na dvou kolech, jsou na původně sopečném ostrově na správném místě.

Jedna z těch nejhezčích stran ukazuje Karibik pod vodou: Barevně se třpytící hejna ryb, mořské želvy a nádherné korály ve všech barvách a tvarech. Kdo se chce ponořit, ale nemá potápěčskou licenci, může na ostrově Aruba a Amerických Panenských ostrovech poznat fascinující podvodní svět při tzv. "Sea Trekking". Vybaveni přilbou, do které vám bude proudit čerstvý vzduch, se budete zcela bez potápěčských zkušeností procházet po dně oceánu. Budete se cítit jako astronauti na Měsíci, ale je to bezpečné dobrodružství pro celou rodinu.

Místo

Jabberwock Beach, Antigua 17° 9' 51.6564" N, 61° 47' 57.48" W
Location

Karibik na Facebooku