Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Zajímavé stavby

Ve všech zemích Karibiku jsou místní lidé hrdi na svou historii a tak stále vyvíjejí velké úsilí na ochranu nejcennějších památek svého multikulturního dědictví.

Národní park Nelson's Dockyard leží uprostřed přístavu English Harbour na ostrově Antigua. Rozvinul se jako základna pro britské námořnictvo v období plachetnic, která byla opuštěna v roce 1889 a uzavřena. Dnes je to jediná zrestaurovaná georgiánská loděnice na světě.

S pohledem na přístav objevíte dům Clerence House, který byl postaven jako rezidence pro budoucího britského krále Viléma IV., když sloužil pod lordem Nelsonem jako kapitán lodi HMS Pegasus.

Mocná pevnost Brimstone Hill Fortress na ostrově Svatý Kryštof je nazývána jako "Gibraltar v Karibiku". Nedávno byla pevnost zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO díky svému historickému, kulturnímu a architektonickému významu. Je to pomník vynalézavosti a dovednosti britských vojenských inženýrů, a síly a vytrvalosti afrických otroků, kteří ho stavěli a udržovali.

Na sousedním ostrově Nevis se dvořil slečně Fany Nisbet, a také se s ní později oženil, mladý Horatio Nelson, který je dnes známý jako největší námořní hrdina Velké Británie. Ostrov ještě dnes nese stopy přítomnosti tohoto mladého kapitána.

Botanické zahrady na ostrově Svatý Vincenc jsou nejstarším zahradním zařízením na západní polokouli. Jsou považovány za místo, na kterém kapitán Bligh poprvé zasadil strom chlebovník z Tahiti, aby získal jídlo pro otroky.

Ostrov Martinik leží v srdci francouzské části Karibiku. Hned za zálivem jeho hlavního města Fort-de-France stojí muzeum Musée de la Pagerie, které vypráví dobrodružství Napoleonovy císařovny Josefíny, která se zde narodila.

Také Holanďané zanechali po sobě trvalé stopy na řadě karibských ostrovů, zejména na Curaçau, kde ještě dnes můžete obdivovat nádherné holandské koloniální budovy ze 17. a 18. století.

Milovníci 16. a 17. století a tehdejší španělské koloniální architektury by měli určitě navštívit staré městské hradby města San Juan na Portoriku. Dalšími zajímavý místy jsou velkolepé vily na Jamajce, kde má každá svůj vlastní příběh, anebo stavba Pedro St. James.

Tzv. Pedro's Castle je nejstarší existující budovou na Kajmanských ostrovech. Nachází se na jižním pobřeží ostrova Grand Cayman Island, v roce 1831 sloužila jako místo setkání pro první zvolený parlament na Kajmanech.

Také Kuba má poklady nejrůznějších architektur, od koloniálního stylu až po moderní budovy z poloviny 20. století. Ano, skutečně všechny karibské země mají památky po civilizacích, které je historicky ovlivnily. Od mayských ruin až po úžasnou moderní architekturu.

Martinik s muzeem Musée de la Pagerie

Místo

Brimstone Hill, Saint Anne Sandy Point 17° 20' 51.3852" N, 62° 50' 8.6064" W
Location

Karibik na Facebooku