Jste zde

Domů » Svatý Bartoloměj

Svatý Bartoloměj, 1. část

Pobřeží karibských ostrovů
Autor: Pierre Lesage

Ostrov Svatý Bartoloměj (Saint Barthélemy) je jedním ostrovů v Malých Antilách v Karibiku. Někdy se mu též říká St. Barth. Slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus objevil tento karibský ostrov v roce 1493 a pojmenoval jej podle svého bratra Bartoloměje.

Ostrov oficiálně patří k Francii, od února je jejím zámořským společenstvím, a tak je pochopitelně oficiálním jazykem na Saint Barthélemy francouzština. I většinu místních obyvatel tvoří frankofonní potomci prvních normanských a bretaňských osadníků. Nicméně se tady všude domluvíte i anglicky, protože většina turistů jsou Američané.

Na severozápadě se nachází francouzsko-holandský ostrov Svatý Martin (holandský Sint Maarten), na jihu jižní Svatý Kryštof (St. Kitts), stejně jako nizozemské ostrovy Svatý Eustach a Saba, a na jihovýchodě ostrov Barbuda.

Ostrov Svatý Bartoloměj má rozlohu cca 21 km² a žije na něm kolem 9 tisíc obyvatel. Jeho nejvyšším bodem je 286 metrů vysoký kopec Morne de Vitet na východě ostrova. K ostrovu patří také několik menších neobydlených ostrůvků, mimo jiné Île Fourchue, Ile Chevreau anebo Les Grenadins.

Návštěvníci ostrova Saint Barthélemy sem přijíždějí hlavně pro kouzlo zdejších bílých písčitých pláží, kvůli tyrkysové vodě a příjemným tropickým teplotám. Díky těmto zmíněným atributům se ostrov stal ideálním místem pro perfektně strávenou dovolenou na pláži.

Pro sportovní nadšence se nabízí příležitosti doslova všude a být o tak o dovolené aktivní tady není vůbec žádný problém. Určitě si vyberete mezi windsurfingem, potápěním, šnorchlováním, jachtingem nebo kite surfingem, zkrátka, každý zde najde něco, co ho plně uspokojí.

Hlavním městem ostrova je Gustavia, které se může pochlubit přístavem plným jachet a báječným bezcelním nakupováním francouzských a italských výrobků. Kromě toho můžete všude ve městě zakoupit ty nejrůznější suvenýry. Zažijete tak doslova nákupní potěšení.

Turistům je tady k dispozici celá řada obchodů, od obyčejných zastřešených stánků až po značkové butiky s výrobky světových značek. Poté doporučujeme navštívit nějakou tu restauraci nebo plážový bar, kde si můžete odpočinout.

Místní zajímavostí je muzeum "Musée Municipal de St. Barthelemy", které představuje zájemcům historii ostrova s mnoha fotografiemi, dokumenty, kostýmy a starožitnostmi. Interoceans Museum v Corossolu zase nabízí k vidění sbírku 7000 mořských mušlí.

Téměř všech 100 restaurací na ostrově se nachází právě v Gustavii a místní francouzská kuchyně může klidně soutěžit s těmi nejlepšími kuchyněmi na světě. Lze si tady objednat prvotřídní mořské plody, tuňáky i humry. Místní rybí polévka a předkrmy ze solené tresky jsou považovány za snad nejlepší na světě.

Každý rok v lednu a únoru se na ostrově St. Barts koná "Festival de Musique" za účasti předních světových umělců a v dubnu je zase na pořadu dne filmový festival, který se zaměřuje především na karibské kino.

Karibská pláž na ostrově
Geografie: 

Místo

Gustavia 17° 53' 51.5076" N, 62° 50' 59.064" W
Location

Karibik na Facebooku