Jste zde

Domů » Martinik

Martinik, 2. část

Ostrov Martinik se sopkou Mont Pelèe
Autor: Fabrice ROSE

Martinik je ale především perlou Karibiku pro potápěče, protože podvodní svět okolo ostrova je opravdu ohromující. Můžete tu objevovat mnoho zajímavých míst, především nespočet vraků lodí u Saint Pierre, které byly potopeny hlavně během sopečného výbuchu před 100 lety a leží přibližně v hloubce 40 metrů. K nim se ještě připojuje úžasný podmořský svět.

Ale také nad vodní hladinou má ostrov co ukázat. Největší atrakcí je jistě sopka Mont Pelèe. 1 430 metrů vysokou horu, tohoto času neaktivní sopky Pelèe, můžete zdolat částečně autem a částečně pěšky.

Poslední větší výbuch byl v roce 1902, kdy sopečný popel a suť pohřbily tehdejší hlavní město Saint Pierre. Dnes se zde nachází pouze malá osada, ve kterém tehdejší katastrofu připomíná ve fotografiích muzeum Musée Volcanologique.

Další atrakcí je bitevní loď ze skály, Roche du Diamant, skalní ostrov před jižním pobřežím ostrova. Dříve bývala stanicí pro britské vojáky, kteří odtud útočili na francouzské lodě. Loď pojmenovali Angličané, kteří ji nazývali His Majestic Ship Diamond Rock. Každá britská loď, která kolem tohoto místa ještě dnes proplouvá, jí ještě dnes salutuje.

Dnešním hlavním městem Martiniku po výbuchu sopky roku 1902 je Fort-de-France. Nachází se zde mnoho pamětihodností, například pevnost Fort St. Louis, která je dnes využívána k vojenským účelům. Z důvodu jejího vojenského využití není však stále otevřená pro veřejnost.

V parku La Savanne stojí socha zde narozené císařovny Josefíny, manželky Napoleona. Ovšem od roku 1985 je bez hlavy, protože u obyvatel byla neoblíbená kvůli opětovnému zavedení otroctví na ostrově. Také její dům La Pagerie je oblíbenou pamětihodností. Místo narození Josefíny, Les Trois-Islets, leží na druhé straně zálivu od Fort-de-France.

Fort-de-France nese mimochodem přízvisko "Paříž Karibiku", protože je "eldorádem" pro všechny fanoušky nakupování. Ti zde mohou zakoupit skvělé kousky od světoznámých designerů a také místní módu za relativně příjemné ceny.

Fort-de-France je také místem karnevalů na ostrově, což je jedna z nejdůležitějších tradicí na Martiniku. Karneval trvá pět dní a během něj převládá na ulicích jásot, vřava a veselí. Lidé chodí pěšky nebo jedou na vozech po ulicích a doprovází je divoká rytmická hudba.

Milovníci proslulého umělce Paula Gauguina musí určitě navštívit Centre d’Art Paul Gauguin v místě Carbet. V blízkosti leží také zrestaurovaná plantáž Leyritz, ve které jsou ještě dnes k vidění dřívější otrocké chatrče.

Severně od této oblasti leží velké letovisko Pointe du Bout. V Sainte-Anne, Diamant a Anses d´Arlets se nachází několik nejkrásnějších pláží ke koupání na ostrově.

Martinik a jih ostrova
Autor: Fabrice ROSE
Geografie: 

Místo

Pevnost Fort St. Louis, Fort-de-France 14° 35' 58.4736" N, 61° 3' 56.016" W
Location

Karibik na Facebooku