Jste zde

Domů » Martinik

Martinik, 1. část

Ostrov Martinik s pláží
Autor: Fabrice ROSE

Karibský ostrov Martinik (francouzsky Martinique) patří k souostroví Malé Antily. Je francouzským zámořským departementem, respektive zámořskou oblastí, a sice od roku 1946. To znamená, že ostrov sice leží v Karibském moři, ale patří zároveň do Evropské unie. Od Paříže je ostrov vzdálený vzdušnou čarou asi 6 850 km. Až k pobřeží Venezuely je to naproti tomu pouze asi 440 km daleko.

Hlavní město ostrova je Fort-de-France. Zajímavostí je, že se na tomto karibském ostrově v roce 1763 narodila pozdější manželka Napoleona, Josefína Tascher, jejíž památník stojí právě ve městě Fort-de-France.

"Madinina", tak tento ostrov nazývali jeho praobyvatelé, přičemž toto označení používají místní obyvatelé i dnes - znamená v překladu "Ostrov květin". Jméno tohoto pohádkového a vulkanického ostrova jinak pochází od svatého Martina a ostrov je opravdovou svatyní pro cestovatele.

Charakter ostrova vytváří sopka Mont Pelé, jejíž poslední erupce se konala v roce 1932. Sopka patří k hlavním pozoruhodnostem ostrova a během období od prosince do dubna se na ní dá i vystoupat. Její špička je ale zahalena v tomto čase v mračnech.

Od června do října je na karibském ostrově období deštů. Turistické cíle, které ostrov nabízí, se nacházejí na jihu, kde je obecně sušší podnebí. Během ledna a února se teploty pohybují mezi 21 a 27 stupni. V srpnu a září můžete očekávat teploty mezi 24 a 30 stupni.

Od července do října se teplota vody na ostrově pohybuje okolo 28 stupňů, v únoru kolem 26 stupňů. V období od června do listopadu hrozí velké nebezpečí, že se tento ostrov může dostat do vlivu zničujících cyklónů.

Turisté často dostanou při svém příjezdu jako uvítací nápoj místní národní nápoj, rum. Ten se pálí pouze z čisté šťávy cukrové třtiny a proto je také obvzláště dobrý.

Na ostrově se nachází mnoho destilérek, ve kterých je možné zúčastnit se zajímavých prohlídek a především ochutnávky, jako například v muzeu rumu destilérky Saint James nebo v destilérce Dépaz v Saint-Pierre, skvěle umístěné na Mount Pelée, ke které vede turistická pěšina přes výrobní prostory a vodní příhon.

Alkohol turisté ale k tomu, aby se na ostrově cítili jako v ráji, nepotřebují. O to se postará už ostrov samotný. Martinik má překrásné bílé, černé, i barevně smíšené pláže a křišťálově čistou vodu. Pláže Anse Couleuvre, Diamant, Anse Trabaud nebo Anse Blanche jsou považovány za ty nejkrásnější.

Ostrov nabízí fantastické kulisy a také ideální podmínky pro plachtění. Překrásné jachty a plachetnice kotví v přístavu pro jachty Le Marin. Půjčovny plachetnic a lodí, i společně s kapitánem, jsou velmi rozšířené. V srpnu pořádají družstva soutěž Tour de la Martinique v barvách svých příslušných obcí.

Kromě plachtění mohou turisté zkusit surfování, windsurfing, vodní lyžování, stejně jako plavbu na mořském kajaku nebo rybaření. Například zálivy Le Robert a Le François jsou velmi oblíbené u sportovců všech úrovní, především pak u windsurfařů.

Část karibského ostrova Martinik
Autor: Fabrice ROSE
Geografie: 

Místo

Fort-de-France 14° 36' 23.148" N, 61° 4' 10.9632" W
Location

Karibik na Facebooku