Jste zde

Domů » Grenada

Grenada

Grenada a hlavní město Saint George's

Ostrovní stát Grenada se rozkládá mezi Karibským mořem a Atlantským oceánem, asi 200 km severovýchodně od pobřeží Venezuely. Patří k souostroví Malé Antily a skládá se z několika ostrovů skupiny Grenadiny.

Největším a hlavním z nich je stejnojmenný ostrov Grenada, menší ostrovy jsou Carriacou, Petite Martinique nebo třeba Frigate Island. Severně položená část ostrovní skupiny Grenadiny patří k ostrovnímu státu Svatý Vincenc a Grenadiny.

Většina obyvatel z celkového počtu cca 110 tisíc žije na hlavním ostrově, kde se nachází také hlavní město St. George’s, stejně jako další města Grenville a Gouyave. Největším osídlením na těch menších ostrovech je Hillsborough na Carriacou.

Hlavním ostrovem prochází od severu k jihu pohoří, jehož nejvyšší vrcholem je Saint Catherine s výškou 840 metrů. Ve vyšších polohách vnitrozemí ostrova se díky tropickému podnebí nachází ještě rozsáhlé souvislé plochy deštného pralesa. Pobřeží je rozmanité, s hlubokými zakrojenými zálivy, příkrými skálami a širokými plážemi.

Ostrovní stát je známý díky skořici, novému kořením, kakau a muškátovému oříšku, Carriacou je jakousi "Mekkou" pro milovníky potápění a šnorchlování a obyvatelé na ostrůvku Petite Martinique se živí stavbou lodí a rybařením.

Ale zpět k tomu nejdůležitějšímu ostrovu, k ostrovu Grenada. Objevíte na něm půvabnou architekturu z britského koloniálního období, 300 let staré kostely i úzké uličky. Přístavy Fort George a Fort Frederick byly založeny již v 18. století. Restaurace a turistická centra se koncentrují zejména na populárním místě Grand Anse, 3 km dlouhém úseku pobřeží s písečnou pláží. Jižně a východně od Grand Anse se rozprostírají další pláže.

Když se přesunete na sever Grenady zjistíte, že tam převládají zemědělské části ostrova a objevíte zde některé přírodní poklady. V Gouyave můžete navštívit zařízení na zpracování muškátových oříšků nebo továrnu na čokoládu, či malou továrničku využívající sluneční energii a s prastarými výrobními prostředky. V blízké palírně rumu Antoine Rum Distillery si můžete prohlédnout jediný vodní mlýn v Karibiku, který je stále funkční. Navštívíte i plantáže Fendue Morne, zařízení z roku 1908, kde můžete dnes poobědvat a dokonce se i ubytovat.

Plachtění na moři je již dlouho nedílnou součástí života na Grenadě. Kromě toho si zde můžete zarezervovat celodenní výlet nebo si pronajmout jachtu i s posádkou na celý týden. Velmi oblíbený je zde také sportovní rybolov, na konci ledna tady dokonce pořádají několikadenní soutěže v rybolovu, tzv. Spice Island Billfish Tournament.

Stezky pro pěší turistiku jsou díky úchvatným přírodním scenériím dokonalou výzvou pro všechny turisty, kdy vůbec nezáleží na vaší fyzické kondici. Můžete se vypravit třeba procházkou k botanické zahradě Bay Gardens, kde pěstují mnoho rostlin. Aktivní návštěvníci zřejmě podlehnou lákání expedicí za pozorováním velryb a delfínů nebo projížďkám na kajaku v klidných vodách Egmont Harbour.

Klima je tropické, horké a vlhké v období dešťů a trochu chladnější v období sucha. Stát se nachází na jižním okraji hurikánového pásu, v posledních 50 letech zde řádily "jen" tři hurikány, dva z nich však už od roku 2004. Denní teploty se na ostrovech pohybují od 24 do 33 stupňů Celsia, v kopcích je o něco chladněji. Nejnižší teploty panují v období mezi listopadem a únorem. Nejsušším obdobím je leden až květen, období dešťů trvá od června do prosince.

Geografie: 

Místo

St. George’s, Grenada 12° 3' 3.4272" N, 61° 45' 15.5412" W
Location

Karibik na Facebooku