Jste zde

Domů » Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy, 2. část

Pláž na ostrově Peter Island, Britské Panenské ostrovy
Autor: denisema4

Několik kilometrů jižně od ostrova Tortola se rozkládá další ostrov s luxusním 5* ubytováním - Peter Island, kde najdete i nádhernou pláž Deadman’s Bay.

A konečně je tady i ostrov Guana Island, oficiální přírodní rezervace vzácných ptáků, jako jsou např. terejové maskoví.

Aktivity a výlety

Krásné pláže najdete především na ostrovech Tortola, Virgin Gorda a Jost Van Dyke. Nejoblíbenějším ostrovem ke koupání a potápění je asi Cooper Island.

Jedna z nejdelších písečných pláží v Karibiku se nachází na nejsevernějším ostrově Anegada, úsek pláže Horseshoe Reef se táhne v délce více než 18 km.

Některá vzácná zvířata, jako jsou třeba želvy a plameňáci, žijí na tomto ostrově, který je obtížné obeplout lodí kvůli krásným korálovým útesům.

Krásný výhled přes Tortolu a blízké sousední ostrovy si můžete vychutnat z Mount Sage, nejvyšší sopky na hlavním ostrově. Z Road Townu můžete podniknout poznávací výlety lodí na okolní Briské Panenské ostrovy.

Světově proslulým ostrovem je Norman Island, který posloužil jako předloha pro dobrodružný román "Ostrov pokladů" skotského spisovatele R.L. Stevensona.

Rájem pro šnorchlaře jsou vyhlášené místní jeskyně. Velmi oblíbenými turistickými cíli jsou také skalní útvary The Indians a ostrůvek Marina Cay.

Potápěči si mohou prohlédnout kolem 200 vraků nejrůznějších lodí a to zejména v mořském parku Rhône - Marine Park poblíž ostrova Salt Island, kde se v 60. letech 19. století potopila loď RMS Rhône.

Velmi oblíbené je na souostroví i rybaření, a surfaři se zase scházejí každý den v zálivu Apple Bay na ostrově Tortola. Říká se, že právě tady jsou ty vůbec nejlepší vlny v celém Karibiku. Pěší turisté se mohou těšit na výšlap od Ridge Road k Mount Sage.

Nákupy

Ačkoli jsou ostrovy britským zámořským územím, místní oficiální měnou je americký dolar. Na ostrovech nehledejte velká nákupní centra, žádná zde totiž nejsou.

V centru města Road Town se nachází velké množství menších obchodů a na dalších ostrovech fungují většinou jen obchody se suvenýry a supermarkety. K oblíbeným suvenýrům patří korálové šperky, figurky z korálů, pletené košíky a tašky, koření, obrázky na hedvábí nebo láhev Pusser´s Rum.

Místní kuchyně

Asi dvě třetiny místních restaurací nabízejí stejné základní pokrmy: smažené kuře, mušle, ryby a humry. K mnoha rybím pokrmům v kreolském stylu dostanete západoindickou omáčku z rajčat, cibule a česneku.

Téměř všude si můžete objednat "Roti", indický chléb plněný kuřecím masem nebo kari guláš. Národním jídlem jsou také "Patties", placičky pečené v oleji, plněné silně kořeněným hovězím masem, humrem nebo jinou rybou.

Ostrovní kuchyně nabízí i steak v rumové omáčce nebo kuřátko s kokosovými hoblinkami. Tannia není dívčí jméno, ale místní druh sladké brambory. Jako dezert byste měli určitě ochutnat mangovou zmrzlinu.

Surfař v zálivu Apple Bay na ostrově Tortola
Autor: jordanfischer
Geografie: 

Místo

Pláž Deadman’s Bay, Peter Island 18° 21' 16.8012" N, 64° 34' 9.768" W
Location

Karibik na Facebooku