Jste zde

Domů » Bonaire

Bonaire, 1. část

Pobřeží ostrova Bonaire, Karibik
Autor: castledweller

Bonaire je jedním z nejjižnějších ostrovů Karibiku, a je součástí souostroví Malé Antily.

Celková rozloha ostrova je 288 km2, počet obyvatel asi 18 tisíc. Hlavním městem je Kralendijk, nejstarším osídlením je Rincon.

Oficiálním jazykem na ostrově je nizozemština. Domorodci ale hovoří jazykem papiamentu, a rozšířená je také angličtina a španělština.

Ostrov Bonaire nebyl nikdy příliš zajímavý pro vládnoucí velmoci, protože na něm nebyly žádné cenné přírodní zdroje, dal se jen těžko bránit a chovatelé dobytka ani majitelé plantáží po něm nijak netoužili.

Teprve s příchodem moderního cestovního ruchu se vše naprosto změnilo. Dnes je na ostrově dokonce v provozu i letiště, kam směřuje většina z 50 tisíc návštěvníků, kteří sem každý rok létají na dovolenou.

Sever ostrova je bohatší na vegetaci a je tam obecně více zeleně než na jihu, kde zase převládají především kaktusy. Ovšem jen zlomek turistů se tu zajímá o krajinu.

Většina lidí sem cestuje hlavně za nejrůznějšími vodními radovánkami, a to jak na mořské hladině, tak i pod ní. Na místních plážích se dá skvěle opalovat i koupat, můžete si zde půjčit kajak a vyrazit prozkoumat celý ostrov a jeho laguny.

Výlety na kajaku vám umožní dostat se i do nedotčených mangrovových porostů, do jedné z mála takovýchto zbývajících oblastí na celém světě. Nebo se můžete vydat na severní a západní pobřeží a podívat se tak na plameňáky u Goto Mére.

Celý den můžete strávit v národním parku Washington Slagbaai s více než 13 000 hektary fascinující fauny i flóry. Nechte se okouzlit úžasnými skalními útvary Seru Bentana (Sky Window) a pozorujte nejrůznější druhy ptáků a jiných živočichů u napajedla Pos Mangel. V parku je i mnoho pláží, z nichž některé jsou velmi malé.

I příznivci kitesurfingu se před pobřežím ostrova Bonaire doslova vyřádí. Provádějí tady své odvážné skoky poblíž surfařů a windsurfistů. Bývá tu i mnoho rybářů, kteří buď loví přímo ze břehu, anebo se vydávají za rybolovem na volné moře.

I když všechny sporty, kterým se mohou návštěvníci ostrov Bonaire věnovat, přinášejí plno zábavy, většina návštěvníků si tady chce v rámci své dovolené vyzkoušet aktivní potápění.

Bezprostřední okolí ostrova je totiž všeobecně považováno za podmořský ráj pro potápění. Již více než 30 let je korálový útes, který ostrov obklopuje, přírodní rezervací.

Podmořská chráněná přírodní rezervace Bonaire Marine Park se může směle chlubit mnoha znamenitými potápěčskými lokalitami, které jsou pohodlně přístupné přímo ze břehu. Vstupy jsou všude na ostrově jasně označeny žlutými kameny.

Podmořský život u ostrova Bonaire
Autor: tajkd
Geografie: 

Místo

Letiště Kralendijk, Bonaire 12° 7' 59.8836" N, 68° 16' 36.876" W
Location

Karibik na Facebooku