Jste zde

Domů » Antigua a Barbuda

Antigua a Barbuda, 1. část

Karibský ostrov Antigua s pláží
Autor: l.conti

Ostrovní stát Antigua a Barbuda (dříve Dulcina) najdete mezi severním Atlantikem a Karibským mořem, asi 650 kilometrů jihovýchodně od státu Portoriko.Patří k tzv. Závětrným ostrovům v Antilách a je součástí Commonwealthu (původně Britské impérium), jehož hlavou je britská královna Alžběta II.. Skládá se ze dvou hlavních obydlených ostrovů Antigua a Barbuda, a patří k němu také několik neobydlených ostrůvků.

Největším ostrovem je s rozlohou 280 km² Antigua, na kterém se nachází také hlavní město St. John’s. Druhý největší ostrov Barbuda má 161 km² a leží necelých 50 km severně od Antiguy. 56 km jihozápadně od Antiguy najdete neobydlený ostrůvek Redonda (1,6 km²), dalšími ostrovy jsou např. Long Island, Guinea Island nebo Green Island.

Ostrovy jsou vulkanického původu, jejich pobřeží je lemováno korály a písečné pláže patří k těm nejkrásnějším v Karibiku. Vnitrozemí je kopcovité, Barbuda má maximální nadmořskou výšku 44 metrů, Redonda dosahuje maximální výšky 305 metrů. Mount Obama (původně Boggy Peak) na ostrově Antigua je se svými 405 metry nejvyšším vrcholem této ostrovní země.

Počasí

Klima na ostrovech je tropické, teploty se tu pohybují v měsíčním průměru od 22 (prosinec až únor) do 30 stupňů Celsia červen až září). Za rok tu spadne dohromady asi 1000 mm srážek, což je na tropický Karibik poměrně málo. Nejvíce srážek je mezi zářím a listopadem, v létě (červenec až říjen) se mohou vyskytovat tropické cyklóny. Zatímco střední Evropa je za chladného ročního období celá šedivá, v Karibiku svítí naplno sluníčko. Tyrkysově zelené a čisté moře s příjemnou teplotou 27°C a se svěží krajinou umožňuje turistům užívat si tepla po celý rok a uniknout tak mlze a dešti doma.

Historie

Hlavní ostrov byl objeven v roce 1493 Kryštofem Kolumbem, a v následujících letech byli Indiáni žijící na ostrovech deportováni Španěly na otrocké práce do Hispanioly a jiných španělských kolonií. Většina Indiánů bohužel během krátké doby zemřela kvůli těžké práci nebo nemoci, kterou sem zavlekli kolonizátoři.

O více než sto let později (1628) byla Barbuda v britském držení. O čtyři roky později byla Antigua kolonizována britskými osadníky z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis, kteří zde začali pěstovat tabák. Roku 1632 byl založen St. John’s jako první stálé evropské osídlení.

Anglický přístav Nelson´s Dockyard je zajímavý pro milovníky historie, byl pojmenován po admirálovi Horatiovi Nelsonovi. V 18. a 19. století se stal díky tomu, že byl v bezpečí před hurikány, nejdůležitější námořní základnou Velké Británie v Malých Antilách, s cílem chránit místní kolonie a obchodní lodě před útoky. Dnes zde najdete jeden z největších skanzenů v Karibiku, kde můžete obdivovat staré dílny, obytné domy a sklady. Některé z nich jsou dnes turisticky využívány, mimo jiné jako hotel a exkluzivní přístav jachet.

Geografie: 

Místo

Nelson´s Dockyard, Antigua a Barbuda 17° 0' 29.646" N, 61° 45' 50.1084" W
Location

Karibik na Facebooku