Jste zde

Domů » Anguilla

Anguilla, 1. část

Anguilla - záliv Shoal Bay
Autor: Zemi Beach

Anguilla (španělsky "úhoř") je jedním ze Závětrných ostrovů Malých Antil v Karibiku. Spolu s několika malými neobydlenými korálovými ostrovy tvoří zámořské území Spojeného království Velké Británie.

Jižně od Anguilly se nachází ostrov Sv. Martin, západním směrem, téměř 200 km daleko, jsou Panenské ostrovy a asi 300 km daleko Puerto Rico. Ostrov je plochý, nízko položený, složený z korálů a vápence. Nejvyšším bodem je Crocus Hill (65 m.n.m.).

Rozloha ostrova je téměř 91 km², největšími vedlejšími ostrovy jsou Scrub Island na severovýchodě (asi 3 km²) a Dog Island (asi 2 km²) na severozápadě. Kromě toho k Anguille patří ještě asi 20 malých ostrůvků a "cays", jako například Prickly Pear Cays, Anguillita, Little Scrub Island anebo Sombrero.

Celkem na všech ostrovech žije kolem 15 tisíc obyvatel, jejichž úřední řečí je angličtina. Hlavním městem je The Valley, které je zároveň jediným městem na Anguille, a žije v něm kolem 1400 obyvatel. Velká část obyvatel má obživu díky rozvoji cestovního ruchu, ale i rybolov je důležitým zdrojem příjmů.

Téměř nedotčená příroda je jen jedním z důvodů, proč tolik turistů cestuje na karibský ostrov Anguilla. Krásné pláže, bílý písek a třpytící se tyrkysová voda, umělecké galerie či historické a kulturní zajímavosti, to vše na vás čeká při návštěvě tohoto krásného ostrova.

Podnebí

Na ostrově Anguilla panuje tropické klima, které ale zmírňují větry z východu. Průměrné teploty se pohybují kolem 27 stupňů Celsia po celý rok. Hurikány a další tropické bouře tady můžete očekávat od července do října.

Pláže

Opravdu jedinečný zážitek u moře slibuje široký výběr pláží. Jmenujme alespoň Cove Bay a Mead‘s Bay s lákavými písečnými zátokami. Menší pláže, jako třeba Little Bay, jsou dosažitelné pouze člunem, zato ovšem slibují poklidné slunění v ústraní.

Ještě odlehlejší jsou Captain’s Bay a Junk’s Hole. Limestone Bay, Crocus Bay, Scrub Island, Prickly Pear a Dog Island jsou zase přímo ideální pro šnorchlování.

Tou nejznámější a nejhezčí pláží na ostrově je ale nepochybně Shoal Bay na východě, která patří k 10 nejkrásnějším plážím v celém Karibiku. To je místo, kde většina turistů tráví dovolenou, je zde postaveno několik hotelů přímo podél pobřeží.

Pokud chcete na dovolené zažít trochu romantiky, měli byste navštívit zátoku Rendezvous Bay, která se vyznačuje bílým pískem a třpytivě tyrkysovou vodou. Ze zátoky budete mít nádherný výhled na sousední ostrov St. Maarten.

V zátoce Sandy Bay se můžete projít v rybářském přístavu a jakýmsi tajným tipem je Savannah Bay. Tato zátoka je velmi původní a leží trochu stranou všeho dění. Pokud chcete pro vaši dovolenou zejména klid a trochu soukromí, budete tady na správném místě.

Anguilla - Pohled na ostrov sv. Martin
Autor: Zemi Beach
Geografie: 

Místo

Shoal Bay 18° 9' 53.478" N, 63° 9' 26.4708" W
Location

Karibik na Facebooku