Jste zde

Domů » Panenské ostrovy

Americké Panenské ostrovy, 1. část

Ostrov St. Thomas
Autor: DanWendell

Americké Panenské ostrovy, také známé jako americký Karibik, patří k jedněm z nejoblíbenějších destinací v celém zdejším regionu. Abyste se ocitli na této trojici ostrovů, stačí jen krátký let z americké pevniny.

Souostroví se skládá ze 3 hlavních ostrovů, St. Croix (Sv. Kříže), St. Thomas (Sv. Tomáše) a St. John (Sv. Jana) a najdete ho v Malých Antilách v Karibském moři, východně od Puerto Rica. V roce 1996 k nim ještě přibyl Water Island (Vodní ostrov), ale patří k němu ještě řada menších ostrovů.

Ostrovy každoročně navštíví téměř 2,5 milionu turistů, a tak výběr ubytování dozajista uspokojí každý váš požadavek. Rekreantům nabízejí své služby hotely, které se tu nacházejí přímo u oceánu, malé penziony, prázdninové apartmány, kempy, i luxusní vily.

Narazíte tady na pláže s pískem jemným jako moučkový cukr, turisté se tu hojně věnují různým vodním sportům a jsou tu i opravdu výborné restaurace (čínské, francouzské, mexické, středomořské, thajské, vegetariánské i italské). Ty tři ostrovy sice působí jako "sourozenci", ovšem každý z oněch tří větších ostrovů vykazuje svou zvláštní osobitost.

St. Croix

Největší z ostrovů, St. Croix, má rozlohu více než 213 km² a s přibližně 51 tisíci obyvateli je to zároveň nejlidnatější ostrov z celého souostroví Americké Panenské ostrovy. Od západu na východ je dlouhý 45 km, šířka je cca 11 km.

Sv. Kříž se vyznačuje pestrou krajinou, najdete tady suché, kaktusy porostlé kopce na východě, i svěží tropické lesy na západě. Pěší turistika, plavba na kajaku a létání na paraglidu jsou zdejší oblíbenou zábavou. Pro golfisty byla na ostrově postavena dvě 18-jamková hřiště.

Někteří potápěči tvrdí, že ostrov St. Croix je jediným místem v celém Karibiku, kde se dá během jediného dne prozkoumat podmořská stěna, útes i vrak lodě. Pronajatými rychločluny a katamarány se dostanete na nedotčené pláže a po dně oceánu můžeme šnorchlovat u liduprázdného útesu Buck Island Reef National Monument.

Najdete zde stará dánská města Christiansted a Frederiksted, kde je zajímavá například pevnost Fort Frederik. Za návštěvu určitě stojí také muzea Whimr Plantation Great House a Carl and Marie Lawaetz Family anebo továrna Cruzan Rum.

Návštěvníci ostrova často podnikají pěší výlety do tropického lesa nebo naopak po stopách tamního kulturní dědictví. Zajímavé jsou také exkurze pod mořskou hladinu. Večer se můžete bavit v jednom z nočních klubů při jazzu, calypso / reggae nebo karaoke.

St. Thomas

Nejznámějším ostrovem Amerických Panenských ostrovů je St. Thomas, kde panuje čilý ruch. Směřuje sem nejvíce turistů, které sem téměř denně přivážejí výletní lodě i obří jachty do místního přístavu Charlotte Amalie.

Část ostrova St. Thomas
Autor: DanWendell
Geografie: 

Místo

Frederiksted, St. Croix 17° 42' 55.0836" N, 64° 53' 0.5892" W
Location

Karibik na Facebooku