Jste zde

Domů » Sv. Martin / St. Maarten

Svatý Martin

Pevnost Fort Louis - pohled na město Marigot
Autor: Tomathon

Svatý Martin je ostrov v Karibském moři, který náleží k Malým Antilám. Slavný mořeplavec a objevitel Kryštof Kolumbus ho objevil dne 11. 11. 1493, tedy na svátek svatého Martina z Tours, a tak dal ostrovu tento název.

Zajímavostí tohoto malého ostrova v Karibiku je, že je rozdělen na dvě části - severní část (Saint-Martin) patří Francii a ta jižní (Sint Maarten) pak Nizozemskému království. Na ostrově také vede v současné době hranice mezi těmito dvěma evropskými zeměmi (asi 10 km dlouhá). Měnou je na francouzské straně euro, zatímco v holandské části se platí antilskými guldeny.

Francouzská část má status francouzského společenství, kde se ale, trochu kuriózně, mluví anglicky. Jejím hlavním městem je Marigot, kde žije necelých 6 tisíc obyvatel. Najdete tady přístav, stavby v koloniálním stylu a také mnoho gurmánských restaurací a mezinárodních obchodů.

Stojí tady stará pevnost postavená v roce 1767, které rozhodně stojí za návštěvu. Odměnou za trochu namáhavý výstup vám pak bude opravdu nádherný výhled na město a na sousední ostrov Anguilla.

Sint Maarten je název holandské části ostrova, která patřila po dlouhou dobu k Holandským Antilám. Dnes se jedná o nezávislé území v rámci Nizozemského království. Rozkládá se v jižní části ostrova a je oblíbeným cílem nizozemských a amerických turistů, kteří oceňují zejména místní skvělou turistickou infrastrukturu.

Philipsburg, hlavní město holandské části ostrova, se může pochlubit zajímavou pamětihodností. Je to pevnost Fort Amsterdam, ze které je krásný výhled na záliv. Za návštěvu ale stojí celé toto městečko, které má se svými barevnými domy a záhony tulipánů zvláštní kouzlo.

Za zvláštní zmínku nepochybně stojí i výstup na nejvyšší bod ostrova, na 411 m vysoký Pic du Paradis. Odtud se vám pak otevře divukrásný výhled na celý ostrov Svatý Martin a také na okolní ostrovy. Pěší turistická trasa "Zlatý hřeb ráje" vede hustým tropickým pralesem, který pokrývá vnitřní část tohoto karibského ostrova.

Návštěvníci se ale tady mohou nerušeně věnovat třeba i jízdě na koni, vodnímu lyžování, plachtění, potápění, jízdám na vodních kolech a přímo skvělému rybaření. V nizozemské části na vás čeká i 18-ti jamkové golfové hřiště. Prožití opravdu aktivní dovolené je zde tedy dokonale zaručeno.

Ostrov Svatý Martin se může pochlubit mnoha i krásnými bílými písčitými plážemi, kde si lze odpočinout nebo se věnovat vodním sportům. Pro rodiny s dětmi jsou vhodné zejména pláže v Mullet Bay a u Maho Bay. Po celém ostrově jsou rozmístěny hotely s moderním zařízením.

Ostrov Svatý Martin - pláž Maho beach
Autor: Tomathon
Ostrov Svatý Martin - dělo v pevnosti Fort Louis
Autor: Tomathon

Místo

Marigot, Saint-Martin 18° 4' 0.0012" N, 63° 5' 4.9992" W
Location

Karibik na Facebooku