Jste zde

Domů » Svatý Bartoloměj

Svatý Bartoloměj, 2. část

Návštěvníci tohoto ostrova v Karibiku mají o zábavu dokonale postaráno, ovšem většina z nich nedělá nic jiného, než že jí, spí a užívá si. Tenhle malý ostrov má více než tucet pláží. Můžete vybírat třeba mezi osamělou pláží Anse du Grand Colombier, k níž se dá dojít pěšky po strmé stezce nebo připlout člunem, anebo pláží Baie de St. Jean, kam se také dostanete velice snadno.

Mezi další oblíbené pláže patří například La Petite Anse, Anse des Flamands, Anse des Cayes, Anse de Lorient, Anse de Marigot, Anse de Grande Saline nebo Anse du Gouverneur. Všechny pláže jsou veřejné a zdarma.

Letiště Gustava III. (nebo také St. Jean Airport) je jediným letištěm na ostrově Svatý Bartoloměj (St. Barthelemy). Má tak krátkou dráhu (cca 640 metrů), že končí přímo v moři a nemohou na ní přistávat větší letadla. Patří tak nejnebezpečnějším letištím na světě.

Piloti musejí mít pro přistávání na tomto ostrově zvláštní licenci i vzhledem k neustále se měnícímu větru a hornatému umístění. Kromě toho není letiště ani uzpůsobeno k nočnímu přistávání letadel.

Letecké společnosti Air France a KLM z Paříže přistávají na ostrově Svatý Martin (St. Maarten) na letišti princezny Juliany, odkud se pak na ostrov Svatý Bartoloměj dostanete lodním trajektem.

Na ostrově žila také Eugenie Blanchard, narozená dne 16. února 1896. Ta se stala nejstarší žijící občankou Francie a od smrti španělské ženy Manuely Fernández-Fojaco dne 6. ledna 2009 byla i nejstarší obyvatelkou Evropské unie. Se smrtí Japonce Kama Chinena (10.5.1895 - 2.5.2010) se stala také nejstarším člověkem na světě. Zemřela dne 4. listopadu 2010.

To nejlepší ubytování najdete v některé z místních venkovských usedlostí ve vnitrozemí. Hotely tady jsou sice i přímo na mořském pobřeží, ale zkušení cestovatelé vědí, že to nejlepší ubytování najdou vysoko nad pláží, protože je odtamtud přímo senzační výhled.

Od časů rodiny Rockefellerů, která zde před 50 lety zakoupila jednu vilu, se stal ostrov Svatý Bartoloměj bohatou a slavnou destinací světové smetánky. I proto zde narazíte na četné luxusní vily a hotelové apartmány, jejichž ceny rozhodně neodpovídají průměrným příjmům.

Svůj dům tady mají například klan Kennedyů, Rothschildové, Bill Gates, Kate Moss, Brad Pitt nebo švédský královský pár. Nejlepší (ale také nejdražší) čas, kdy tady potkáte celebrity, jsou Vánoce a pak na jaře. Pak můžete potkat třeba Mariah Carrey, Johnnyho Deppa, Jennifer Lopez nebo Roberta Redforda.

I v barech a restauracích může být pěkně draho, ale existují i výjimky. Například v "Le Select", v nejstarším baru na ostrově, se setkáte s místními obyvateli ve velice uvolněné a příjemné atmosféře. Saint Barthélemy je prostě karibský ráj s více než dvaceti krásnými plážemi a s opravdu luxusní atmosférou, která sem neodolatelně láká mnoho celebrit.

Geografie: 

Místo

Letiště Gustava III. 17° 54' 14.4432" N, 62° 50' 42.468" W
Location

Karibik na Facebooku