Jste zde

Domů » Svatá Lucie

Svatá Lucie, 1. část

Část karibského ostrova Svatá Lucie

Nádherných destinací v Karibiku je téměř tolik jako písku v moři, ale ostrov Svatá Lucie (Saint Lucia) je přece jen něčím zvláštní. Je jedním z ostrovů v Malých Antilách, nachází se jižně od ostrova Martinik a na sever od ostrova Svatý Vincenc. Zeměpisně přísluší k Návětrným ostrovům (Windward Islands) a je přímo skvělým místem pro plavby na plachetnicích a pro vodní sporty.

Historie

Poté, co proti sobě na ostrově Britové a Francouzi dlouho bojovali, padla nakonec Svatá Lucie v roce 1814 do rukou Britům. Úředním jazykem je tak angličtina, ale obyvatelé Svaté Lucie, kteří jsou potomky afrických otroků (a to představuje celých 90 % obyvatel) také mluví francouzskou kreolštinou "Patois", což je vlastně místní nářečí. Navíc se v opravdu mnoha oblastech ostrova setkáte s francouzskými názvy, a tu a tam můžete ještě objevit vlivy staré viktoriánské architektury Francouzů.

Informace

Svatá Lucie je karibský ostrov sopečného původu s bujným pralesem a s relativně malým množstvím překrásných pláží. Návštěvníci se mohou procházet po pláži, zkoumat deštný prales ve vnitrozemí nebo obdivovat horké prameny. Síra je cítit všude ve vzduchu, když se přiblížíte ke kráterů s vyvěrající sírou, který bývá označován jako drive-in vulkán, a vevnitř to bublá a klokotá.

Bělostné pláže u tyrkysového moře, svěží tropická zeleň, fantastické luxusní hotely, skvělé párty a kreolská radost ze života. To je karibský ostrov Saint Lucia, který je a bude vždy považován za symbol snové dovolené na tropickém ostrově.

Ostrov má rozlohu cca 44 x 23 km a dělí se na oblasti rajských pláží s jemným pískem a na zalesněné kopce, které protínají říční údolí. Dominantou ostrova jsou dvojčata "Pitons" v blízkosti Soufriére, nejstaršího městečka na ostrově. Impozantní sopečné kužele se zvedají od hladiny moře až do výšky téměř 800 metrů a tvoří "vrchol" úžasně krásné a divoké krajiny tohoto karibského ostrova. Mezi nimi je dosud aktivní sopka, kterou si můžete dokonce prohlédnout i zevnitř, jako jediná na světě je sjízdná i autem.

Hornaté vnitrozemí je zarostlé bujnými tropickými deštnými pralesy, které lákají k jejich prozkoumání. Ať už pěšky, na horském kole nebo dokonce zavěšení na laně nad vrcholky obrovských stromů, dobrodružství je zde zaručeno v každém případě.

Vodopády, malebné rybářské vesnice, jedinečný kráter v Karibiku, pestrý sobotní trh v hlavním městě Castries nebo pozůstatky z koloniálního a plantážového období již čekají na své objevení návštěvníky. Svatá Lucie má co nabídnout nejen milovníkům slunce a moře, ale i milovníkům přírody a aktivním turistům se zájmem o kulturu.

Ostrov Svatá Lucie a město Castries
Geografie: 

Místo

Soufriére, Svatá Lucie 13° 51' 14.9796" N, 61° 3' 27.396" W
Location

Karibik na Facebooku