Jste zde

Domů » Portoriko

Portoriko

Portorická písečná pláž

Portoriko (španělsky Puerto Rico) je nejmenším a nejvýchodnějším karibským ostrovem souostroví Velké Antily. Jeho název v překladu znamená "Bohatý přístav". K tomuto ostrovnímu státu náleží ještě také menší ostrůvky Vieques, Culebra, Culebrita, Desecheo, stejně tak i Palomino, Mona, Caja de Muertos a Monito.

Portoriko je jednou z několika přidružených zemí Spojených států amerických, což znamená, že nad touto zemí mají svrchovanou moc USA. To je také důvodem, proč je zde kromě španělštiny úředním jazykem i angličtina, kterou ale místní obyvatelé většinou nepoužívají (jen asi 7%). S USA jako mateřskou zemí se ztotožňuje pouze 10 procent obyvatel.

Tento stav souvisí s dějinami podrobení ostrova. Ostrov hrál důležitou roli pro španělskou korunu při mnoha objevných cestách a dobyvatelských akcích Španělska. Nejmenší ostrov z Velkých Antil byl totiž pro Španěly důležitým vojenským územím.

Celkem žijí v tomto ostrovním státě necelé 4 miliony obyvatel, z toho asi jedna desetina v hlavním městě. Asi 150 km směrem na západ se rozkládá ostrov Hispaniola, 100 km na východ Panenské ostrovy a 800 km jižním směrem Jižní Amerika.

Ostrov má tropické podnebí s průměrnou teplotou okolo 28°C, severní pobřeží a vysočiny se vyznačují častými srážkami, zatímco jih je relativně suchý. V období od června do listopadu zde hrozí hurikány a z bouřky zde může velmi rychle vzniknout tornádo. Nejvyšší horou je Cerro La Punta (1.338 m) a nejdelší řekou Rio de la Plata (97 km).

Perto Rico je známé pěstováním cukrové třtiny, banánů, ananasu, tabáku a zázvoru a je velmi oblíbeným cílem dovolené zejména pro Američany. Ti zde oceňují zejména překrásnou tropickou přírodou a celoroční příjemné teploty, které panují na tomto karibském ostrově. Kromě toho jsou doslova všude krásné pláže, ideální místa pro koupání a lenošení ve stínu palem.

Hlavním městem Portorika je San Juan, jeho nejslavnější pamětihodností je nepochybně pevnost San Felipe del Morro, která tu byla postavena již v 16. století na ochranu přístavu před útoky pirátů a dnes je volně přístupná veřejnosti. Roku 1983 byla zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Před pevností si určitě všimnete rozsáhlých volných ploch, které se tady hojně využívají k pouštění draků.

Také stará část města je památkově chráněná a určitě stojí za to ji navštívit, najdete tady mnoho zrenovovaných budov ve španělském stylu ze 16. a 17. století. Ve večerních hodinách zde můžete napodobit místní obyvatele a vydat se na procházku podél ulice Calle San Sebastián. Pestře barevné domy v této ulici a živý shon, který zde panuje, odráží skvělým způsobem celou tu osobitou karibskou atmosféru.

Na tomto ostrově mají turisté velkou spoustu příležitostí vydat se do tropických lesů, kde budete moci zahlédnout zvířata a rostliny v jejich přirozeném prostředí. Na východ od hlavního města se například rozprostírá deštný prales o rozloze 1.300 hektarů, El Yunque. Na souostroví hnízdí okolo 350 druhů ptáků, u pobřeží zase můžete obdivovat delfíny nebo velryby.

Kdo zde bude trávit svou karibskou dovolenou, seznámí se se zajímavou směsicí panenské přírody, plážového života a kultury. Pochází odsud také mnoho prominentních osob, například Jennifer Lopez, Ricky Martin anebo operetní diva Ana Maria Martinez.

Nejvyšší hora Portorika - Cerro La Punta
Geografie: 

Místo

San Felipe del Morro, San Juan 18° 28' 15.06" N, 66° 7' 23.88" W
Location

Karibik na Facebooku