Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Nákupy a suvenýry

Nassau - bahamský trh "Straw Market"
Autor: stevec74

Každý rok znamená předvánoční čas pro mnohé lidi nákupní maratón. Kdo chce uniknout tomuto stresu, tomu Karibik nabízí nejen krásné pláže k odpočinku, ale také mnoho nákupních příležitostí. A tak se pak přátelé a příbuzní, co zůstali doma, mohou těšit na speciální vánoční dárky.

Co třeba skutečné výrobky z pravé aloe vera z ostrova Aruba? Malý holandský karibský ostrov patřil kdysi k největším světovým vývozcům aloe. Na začátku 20. století dokonce produkoval 70 procent celosvětové poptávky. Dnes je arubská aloe nejen oblíbeným suvenýrem pro turisty v podobě tělových krémů a šamponů. Také ostrované používají aloe vera jako dezinfekční prostředek. Tak můžete vidět celou rostlinu jak visí nade dveřmi, aby zabránila vstupu bakteriím. Pro více informací o historii této léčivé rostliny doporučujeme navštívit nedávno otevřené muzeum severně od hlavního města.

Hlavní město Baham také láká návštěvníky jedním přírodním produktem. Na slavném trhu "Straw Market" v Nassau můžete zakoupit od tašek, čepic, přes prostírání a dopisní obálky cokoliv, co je vyrobené z vláken palmy palmetto nebo ze sisalu.
Unikátní jsou i výšivky z vesnice Vieux Fort na Guadeloupe. Podle staré řemeslné tradice zde zhotovují ubrusy a ubrousky, které jsou nezaměnitelné díky jejich kreolskému vzoru a označované jako "Made in Guadeloupe".
Na Antigue na návštěvníky čeká nově otevřený řemeslný jarmark v St. John's. Ve více než 150 prodejních stáncích si můžete se smlouváním zakoupit pestře potištěné tkaniny, barevné obrazy a melodické hudební nástroje.

Také pro fajnšmekry je Karibik skutečným rájem. Ať už je to guava želé, kokosové cukroví a ovocné pečivo z Martiniku nebo kakaové boby a nejjemnější čokoláda ze sesterských ostrovů Trinidad a Tobago: chuť na sladké můžete v Karibiku zahnat opravdu velmi rychle. A také se sklenkou rumu si můžete tento ráj doslova vychutnat. Vedle světově proslulého rumu Bacardi nebo tradičního dominikánského rumu Brugal je znalci ceněný také rum Agricole z francouzských Antil. Na rozdíl od průmyslového rumu se nevyrábí z melasy, odpadního produktu při zpracování cukrové třtiny, ale z čisté šťávy cukrové třtiny. V závislosti na výrobci má obsah alkoholu 50 až 55 procent. Slavný likér Curacao nemá tak vysoké procento alkoholu, vyrábí se na stejnojmenném karibském ostrově a je důležitou součástí mnoha koktejlů.

Další výhodou nakupování v Karibiku je, že si téměř všude můžete nakoupit bezcelně. Až o 50 procent výhodnější ceny vás očekávají například na Amerických Panenských ostrovech nebo na Barbadosu. Za příznivé ceny si můžete vybrat zejména šperky, parfémy, křišťálové sklo a kamery. Návrhářské značky jsou za poloviční cenu, zejména americké značky v dobře známých outletech na ostrově Puerto Rico.

Místo

Nassau, Bahamy 25° 4' 41.9196" N, 77° 20' 35.4228" W
Location

Karibik na Facebooku