Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kultura a jiné zajímavosti

Karibský ostrov Bonaire s otrockými domky

Karibskou kulturu dobře poznáte v místních muzeích. Migrace, objevy, otroctví, kolonialismus, imperialismus, válka i pirátství. To všechno zde zanechalo svoje stopy. Kulturní dědictví je uchováno ve velkých, národních muzeích, malých jednopokojových výstavách i specializovaných mezinárodně uznávaných sbírkách.

Fungují tu také unikátní centra, která se zabývají prací slavných osobností, které ovlivnily Karibik - a byly jím také ovlivněny – jako třeba malíř Paul Gauguin, spisovatel Ernest Hemingway anebo skladatel Noel Coward.

Stopy starých časů lze najít i v archeologických vykopávkách na ostrovech, které odhalují historii Taínů, Karibů a Aruaků, stejně jako velkolepé zříceniny mayské civilizace na pevnině. Novější časy jsou rozpoznatelné v architektuře, která pojala styly a módní proudy z celého světa.

Karibik je také živé muzeum, bohaté na flóru a faunu na souši, na moři i ve vzduchu. Některé z nejstarších a nejvíce exotických zvířat, ptáků a mořských živočichů zde žijí, nebo si zde dělají zastávku, aby sehnali potravu nebo odpočívají při dlouhé migraci ptáků.

Karibská oblast je možná jedním z posledních míst na Zemi, kde můžete vidět skutečnou krásu a rozmanitost forem života na této planetě.

Zajímavé a pamětihodné výletní cíle jsou rozesety po celém Karibiku. Za návštěvu stojí otrocké plantáže od Panenských ostrovů až po Nizozemské Antily, stejně jako i bílé kamenné domy otroků na ostrově Bonaire, které ve vás jistě zanechají hluboký dojem.

Nezapomenutelná je také velká citadela na Haiti, postavená občany první "černé" republiky na světě. Muzeum Kura Hulanda na Curaçau přitahuje návštěvníky napodobeninou nákladního prostoru uvnitř lodě s otroky, vzácnými uměleckými díly a artefakty z Afriky, jejichž počátky se datují až do 5. století př.n.l. a také městskou bránou.

Po celé karibské oblasti patří karnevaly a svátky ke každodennímu životu. Například karneval na Trinidadu je již legendární, můžete zde vidět spoustu tance a slyšet místní hudbu.

Festival Heritage v Tobagu, karneval v Dominikánské republice, svátek Creole Day na ostrově St. Lucia, slavnost Fête des Cuisinières na Guadeloupe anebo Crop Over na Barbadosu jsou pestrými variacemi na téma Karibik.

Z generace na generaci se dědila bolestivá ztráta původní africké vlasti karibských obyvatel. To se ale změnilo. Vůdcové vzpour otroků jsou dnes oslavování jako národní hrdinové. Karibští "velvyslanci" jako Marcus Garvey, Frantz Fanon anebo Bob Marley vynášejí do celého světa povědomí o černé Africe.

Karibský ostrov Haiti s citadelou
Karibský ostrov Curacao s muzeem Kura Hulanda

Místo

Kura Hulanda, Curaçao 12° 6' 30.1536" N, 68° 56' 4.65" W
Location

Karibik na Facebooku