Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Karibské dobrodružství, 2. část

Off road

Kromě klasických Jeep-Safari se ve zdejší oblasti poslední dobu rozmohly i výlety do vnitrozemí ostrovů s nejrůznějšími terénními čtyřkolkami, s tzv. Quads (All Terrain Vehicles).

Na ostrově Barbados se dokonce organizují i zájezdy na segwayích neboli na stále populárnějších dvoukolkách na elektrický pohon. Na Kubě se zase konají vyjížďky s ruskými vojenskými vozidly k vodopádům u El Nicho. Tak co, je to opravdové a autentické přírodní dobrodružství?

Rafting & River Tubing

Vodáci zase mají rádi velmi oblíbený a vzrušující rafting, výlety na raftech přes zuřící řeky, např. v Dominikánské republice. Až 12 lidí se vejde na jeden takový gumový nafukovací člun.

Než se s raftem začne, jsou všichni účastníci vybaveni záchrannou vestou a přilbou. Poněkud klidnější river-tubing se praktikuje např. na řece Balthazar River na ostrově Grenada. Účastníci se jednotlivě posadí do velkých gumových pneumatik, které plují po vodě a otáčejí se kolem své osy.

Canyoning

Canyoning, to je poněkud "mokrý" sportovní trend, při němž se slézají rokle od shora dolů. Jeden po druhém se lezci s nasazenými ochrannými přilbami spouštějí na laně dolů v divokých vodopádech, až nakonec dosáhnou samotného dna. Při tomto sportu musíte počítat s lezením, skákáním, potápěním, plaváním a někdy i s uklouznutím.

Canyoning vznikl ve francouzských Alpách a postupem času pevně zakotvil v Karibiku. Na mnoha hornatých ostrovech, protkaných nesčetnými řekami a říčkami, jsou k tomuto druhu sportu přímo ideální podmínky.

Massif des Pitons de Carbet na ostrově Martinik je canyoningem doslova proslulý a podobně je tomu i na řece Rio Jimenoa v Dominikánské republice nebo na divokých peřejích a hřmících vodopádech v blízkosti deštného lesa El Yunque na Portoriku.

Neoddiskutovatelnou výhodou tohoto sportu v Karibiku je jednoznačně teplota zdejší vody! Služby profesionálních průvodců při canyoningu jsou zaměřeny při délce a náročnosti zdejších terénů především jak na zvídavé amatéry, tak i na zkušené profesionály.

Mountain biking

Je to adrenalin na dvou kolech. Cyklisté – bikeři tu na mnoha ostrovech bezpochyby objeví vynikající příležitosti pro jízdu na horském kole, zejména na Jamajce si přijdou na své.

Cestami přes pole s cukrovou třtinou, po svěže zelených kopcích porostlých bujnou vegetací a podél pobřeží, tu vyrážejí vyznavači tohoto sportu a profesionálové se tady dokonce vrhají i "off roadově" se svými koly do vodopádů a z útesů dolů do chladné vody.

Samozřejmě, že to jde i poněkud klidněji, jako například na ostrovech Guadeloupe a Grenada. Tady jsou totiž i částečně zpevněné asfaltové cesty, jež vedou po nejkrásnějších částech oněch ostrovů.

Také Curaçao lze nejlépe prozkoumat na dvou kolech. Trail tady byl vytvořen speciálně pro závody Světového poháru World Mountain Bike Cup 2006. Na ostrově Santa Lucia působí i společnost, která se specializuje na kurzy jízdy v džungli a k těmto účelům zde byly vytvořeny i odpovídající tratě.

Místo

El Yunque, Portoriko 18° 17' 48.768" N, 65° 47' 21.8292" W
Location

Karibik na Facebooku