Jste zde

Domů » Jamajka

Jamajka, 1. část

Jamajka - jedna z pláží
Autor: McCarth

Jamajka (anglicky Jamaica, oficiální název je Jamajské království) je samostatný ostrovní stát, který je součástí britského Commonwealthu (Společenství národů) v Karibiku. Hlavou státu je tak britská královna Alžběta II., kterou zde zastupuje generální guvernér.
Název ostrova pochází z aravackého slova Xaymaca nebo Chaymakas, což znamená něco jako "Země pramenů" nebo "Země dřeva a vody". Bývalá kolonie je známá pro svou rozmanitou kulturu, ale také sociální a ekonomické problémy.

Jamajka je třetím největším ostrovem v Karibiku, náleží k souostroví Velké Antily. Leží asi 145 kilometrů jižně od Kuby a Jamajským kanálem je oddělen 160 km západně od Hispanioly se státy Haiti a Dominikánská republika. Středoamerická pevnina je 635 kilometrů daleko od západní špičky. S délkou 235 kilometrů a šířkou mezi 35 a 82 km se rozkládá na ploše 10 991 čtverečních kilometrů a žije zde okolo 2,8 miliónu obyvatel.

Vzhledem k hornatému vnitrozemí se většina městských center nachází na pobřeží nebo ve velkých rovinách. Hlavní město Kingston je s přibližně 585 tisíci obyvateli největším městem. Spolu s nedalekým městem Portmore tvoří metropolitní centrum, kde žije dohromady téměř 700 000 lidí, tedy zhruba jedna čtvrtina z celkového počtu obyvatel. Kromě téměř všech vládních institucí je zde umístěna i největší univerzita a největší letiště na ostrově. Kingston má, a to zejména od 90. let minulého století, velké problémy s kriminalitou. Části města jsou ovládány gangy, které mezi sebou vedly v posledních letech války, stejně jako otevřené střety s policií a armádou.

O pár kilometrů dál na západ leží s 145 tisíci obyvateli výrazně menší město Spanish Town. To je centrem pěstitelské oblasti banánů a cukrové třtiny, které se zde zpracovávají. Spanish Town je jedním z nejstarších měst Jamajky, od roku 1535 až do jeho dobytí Anglií to bylo hlavní město ostrova.
Na severozápadě, v blízkosti místa kde přistál Kryštof Kolumbus jako první Evropan na ostrově, leží Montego Bay. To je oblíbenou turistickou destinací a také významným vývozním přístavem. V blízkosti se nachází druhé mezinárodní letiště na ostrově. Tady také začal kolem roku 1900 vzkvétat cestovní ruch na ostrově.

Před jihozápadním pobřeží leží Pedro Bank, podmořská vyvýšenina, která má rozlohu 8000 kilometrů čtverečních s hloubkou méně než 100 metrů. V Banku se také rozkládá Pedro Cays, skupina ostrovů o celkové ploše 23 hektarů.
Státní území zahrnuje kromě hlavního ostrova Jamajky a Pedro Cays ještě ostrovní skupinu Morant Cays, vzdálenou 60 kilometrů od západního pobřeží.

Jamajka - město Kingston
Geografie: 

Místo

Kingston, Jamajka 17° 58' 33.06" N, 76° 47' 15.522" W
Location

Karibik na Facebooku