Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Jachting a rybaření

Karibik s jachtou na moři
Autor: whatleydude

Plavby na lodích

Vody kolem Karibských ostrovů jsou azurově modré, až tyrkysově a smaragdově zelené a pohybují se v mírných vlnách v přílivovém rytmu Atlantského oceánu. Severovýchodní pasáty ženou mořské vlny k západu a zvuk oceánu prochází přes četné korálové útesy směrem k těm nejkrásnějším přírodním přístavům na světě.

Místní vody jsou známy také jako "Španělské moře", které po staletí brázdily válečné lodě, galeony a brigantiny, na jejichž palubách byli slavní i méně slavní námořníci - sir Francis Drake, sir Walter Raleigh, lord Nelson, John Paul Jones, Henry Morgan a také ty nejrůznější hanebné pirátské gangy.

Dnes jsou tyto vody rájem pro všechny jachtaře a námořníky se zájmem o historii a romantiku. Závodníci na jachtách se tady pravidelně setkávají každou sezónu a účastní se místní závodní regaty.

Ale většina návštěvníků dává přednost rekreačním plavbám na plachetnicích, které jsou opravdu nezapomenutelné. Můžete se zúčastnit romantických plaveb na palubě repliky galeony, podniknout celodenní výlet na jachtě kotvící v odlehlé a opuštěné zátoce, plavat v křišťálově čisté vodě a užívat si pikniků na pláži. Na většině Karibských ostrovů najdete pláže, kde kotví malé plachetnice, které si lze pronajmout, a to s posádkou nebo i bez ní.

Pokud si chcete prohlédnout korály, ale necítíte nějakou touhu k potápění, můžete třeba podniknout výlet na lodi skleněným dnem a obdivovat podmořskou faunu přímo ze člunu. V poslední době se zde také dají pronajmout kajaky a vydat se s pádlem a se šnorchlem do vzdálenějších oblastí.

Ať už si tedy vyberete plavbu na nějaké plachetnici podél překrásného pobřeží, okružní plavbu za palírnami rumu nebo nějaké jiné námořní dobrodružství – Karibik představuje bezpochyby ty nejlepší příležitosti.

Rybaření

Chcete-li se posadit do oné "Fighting Chair" ("Bojové židle"), jak psal nesmrtelný americký spisovatel Ernest Hemingway, jste v Karibiku na tom správném místě. Rybaření na otevřeném moři či rybolov v hloubce jsou tu velmi populární a mnoho světově rekordních úlovků ryb pochází právě z této oblasti.

Protivníkem vám může být třeba nádherný modrý mečoun, vážící třeba až 500 kg o délce tři metry. Nebo obří tuňák obecný o hmotnosti až 450 kg.

Pokud však dáváte přednost pobřežnímu rybolovu, můžete se těšit na pěkné barakudy, makrely, tarpony, mořské okouny anebo kanice. Zdejší licencované cestovní kanceláře organizují tzv. Boot - Charter z mnoha přístavů, a to v případě zájmu i včetně posádky a špičkového vybavení. Kapitán vás pak zaveze na ta nejlepší loviště.

Půldenní a celodenní výlety si lze i předem zarezervovat a celodenní pronájem takovéhoto rybářského plavidla je nejlepší zárukou velkých úlovků, protože lodí se dostanete i do míst, kde se rybaří jen zřídka.

Pokud byste si chtěli v rybaření i trošku zasoutěžit s ostatními a zažít nějaké dobrodružství na širém moři, můžete se bez obav i připojit k některé z místních rybářských soutěží, které lákají jak amatéry, tak i mezinárodně proslavené rybáře.

Karibik na Facebooku