Jste zde

Domů » Guatemala

Guatemala, 2. část

Guatemalské město Antigua
Autor: jsbarrie

Hlavní město

Metropolí středoamerické země je stejnojmenné město, španělsky nazývané Ciudad de Guatemala. Dnes má asi jeden milión obyvatel, a je tak největším městem nejen v zemi, ale v celé Střední Americe.

Městská aglomerace zahrnuje také části Mixco, Villanueva a některá další místa, která se vyvinula v posledních desetiletích z menších vesnic do měst a téměř s metropolí "srostly". V celé této metropolitní oblasti zahrnuje populace podle oficiálních údajů asi 2,5 miliónu lidí. Neoficiální odhady uvádějí dokonce 5 miliónů.

Mezi nejvýznamnější památky ve městě patří muzea Museo Ixchell (indiánský textil), Museo Nacional de Arte Moderno "Carlos Mérida“ (Muzeum moderního umění), Museo Popol Vuh (předkolumbovské umění), Kaminaljuyú (předkolumbovské mayské ruiny) a věž Torre del Reformador.

Pláže a aktivity

Pláže v Guatemale, které se rozprostírají na 250 km dlouhém pobřeží Tichého oceánu, jsou ideální pro koupání a k provozování nejrůznějších vodních sportů. Dá se tam skvěle potápět, surfovat, provozovat jachting či rybařit. Guatemala se ale také může pochlubit asi 85 km karibského pobřeží s přírodními plážemi, mangrovovými porosty a tmavým pískem.

Ovšem pobřeží Pacifiku, to je doslova ráj pro milovníky rybolovu na otevřeném moři, a zejména pro rybáře, kteří se zaměřují na lov plachetníků, ryb podobným marlinům či mečounům. V Guatemale se k těmto lovům obvykle používají zvláštní háky (circlehooks), které umožňují ulovené ryby po nezbytném vyfotografování opět šetrně vrátit zpět do moře.

Ať již tedy upřednostňujete aktivní způsob trávení dovolené nebo hledáte spíše koupání, ať plánujete třeba zažít nějaká dobrodružství nebo se vypravíte speciálně za kulturou, v Guatemale dozajista strávíte opravdovou dovolenou vašich snů.

V Guatemale se nacházejí dvě "předkolumbovské“ kulturní oblasti. Mayská kultura sídlila v tropických nížinách Peton a na tamní vysočině. Dokonce i dnes tady lze na vlastní oči spatřit mnoho ruin, pocházející z časů oné vyspělé kultury a určitě byste se měli v čase své návštěvy Guatemaly na takováto místa osobně vypravit.

Mimochodem, kdo se chce naučit o dovolené mluvit španělsky, je v Guatemale na tom nejlepším místě. Jazykové kurzy tady bývají velmi levné a přitom kvalitní. Kromě toho se v zemi mluví převážně čistou španělštinou, bez nějakých dialektů.

Klima

Plochý a úrodný pobřežní pás Pacifiku má trvale vlhké tropické klima. Gautemalské vysočiny se vyznačují velmi různými klimatickými podmínkami. Vzhledem k nadmořské výšce 1.300 - 1.800 metrů tu panuje téměř po celý rok mírné podnebí s denními teplotami mezi 18 a 28 stupni Celsia.

Ve vyšších nadmořských výškách může teplota vzduchu, a to zejména v lednu a únoru, prudce klesat. Navíc na začátku května začíná v horách každoročně období dešťů s denními intenzivními srážkami. Období dešťů končí v říjnu. V říjnu 2005 způsobil hurikán Stan na mnoha místech povodně a sesuvy půdy.

Hlavní město Ciudad de Guatemala
Autor: pacunar
Geografie: 

Místo

Ciudad de Guatemala 14° 37' 54.0012" N, 90° 31' 24.9996" W
Location

Karibik na Facebooku