Jste zde

Domů » Guatemala

Guatemala, 1. část

Guatemala - vlajka

Guatemala (oficiálně Republika Guatemala) je stát ve Střední Americe, na jihu poloostrova Yucatán. Na jihovýchodě hraničí s Hondurasem, na jihu se Salvadorem, na severu s Mexikem a na východě s Belize.

Země má dva pobřeží, na východě úzký přístup k Honduraskému zálivu, části Karibského moře, a na západě pobřeží Tichého oceánu. Hlavním městem státu je Ciudad de Guatemala, město s asi 1,1 miliónem obyvatel a s kořeny starými 2000 let.

Guatemalská republika je zemí mnoha tváří. V nížinách lákají k návštěvě rozsáhlé, stále zelené deštné pralesy s bohatou flórou a faunou. Je to dokonalá pastva pro oči. Oceloty, jaguáry a tapíry, kteří tam žijí, ale zřídkakdy uvidíte na vlastní oči.

Opice a mnoho druhů ptáků však rozhodně ano. Příroda různorodého druhu je k vidění jak na místních vysočinách, tak i v rozsáhlých savanách nebo ve smíšených lesích, kde dosud žije i nepolapitelná puma (kuguár).

Mezi ta nejzajímavější přírodní bohatství země patří zejména jezero Lago Atitlán, které se podobá svým tvarem houbě a nachází se v kráteru bývalé sopky. Jezero Lago Atitlán je pro znalce nejkrásnějším jezerem na světě. Pláže, malebné vesničky a vulkány kolem jezera Atitlán lákají k odpočinku po únavném putování za kulturou dávných Mayů.

Mezi další, turisty nejnavštěvovanější místa patří staré hlavní město Antigua Guatamala, starověké mayské město Tikal v departamentu Petén, jezero Lago Izabal s řekou Rio Dulce a Livingston na pobřeží Karibského moře, stejně jako některá další zajímavá města, jako např. Quetzaltenango a Chichicastenango.

Obyvatelé a jazyky

59% Guatemalců je evropského nebo smíšeného evropsko - domorodého původu. Evropský podíl je převážně španělského původu. Dalších 40% obyvatel jsou původní obyvatelé, většinou z etnické skupiny Mayů.

Malý zbytek populace je asijského původu, nebo se počítají ke Garífunům, potomkům indiánských Karibů žijících na pobřeží Karibského moře a otroků, kteří byli původně přivezeni z Afriky na ostrov St Vincent.

Španělština je úřední a rodný jazyk mesticů a z Evropy pocházející populace. Kromě úředního jazyka španělštiny, kterou hovoří 65% Guatemalců jako mateřským jazykem, se zde uznává dalších sedm jazyků.

Mezi ně patří, kromě některých mayských jazyků (včetně jazyka quiche s více než 2 miliony mluvčích), například arawacký jazyk Garífunů, Igneri. Garífunové, kteří mají úzké vazby s Belize, hodně používají také angličtinu s karibským nádechem.

Řečí Xinca hovoří již jen někteří starší lidé. Celkem se zde používá 53 různých domorodých jazyků a dialektů, z nichž 22 je mayských.

Obyvatelé Guatemaly
Autor: jsbarrie
Guatemalské jezero Atitlán
Geografie: 

Místo

Jezero Lago Atitlán 14° 44' 29.2272" N, 91° 9' 48.4416" W
Location

Karibik na Facebooku