Jste zde

Domů » Guadeloupe

Guadeloupe a ostrovy

Ostrov Basse-Terre s aktivní sopkou "La Soufrière"
Autor: oo_x

Ostrov Basse-Terre je západněji položený a větší z obou hlavních ostrovů francouzského departementu Guadeloupe, má rozlohu asi 848 km². Nachází se na něm hlavní město souostroví, se stejným názvem Basse-Terre.

Stejně jako většina ostatních ostrovů tohoto souostroví je vulkanického původu, jeho povrch je členitý s pohořími ve vnitrozemí. Nejvyšším vrcholem ostrova je aktivní sopka Soufrière, která měří 1467 metrů.

Nad horami se tvoří pravidelně mračna, která obstarávají dostatek přeháněk. Proto se na východní části ostrova u Atlantiku, která se mírně svažuje k moři, mohou nacházet velké banánové plantáže, které potřebují hodně vody.

Od hlavního ostrova je odělen pouze 60 m širokým a 3 km dlouhým mořským ramenem "La Rivière Salée" východněji položený ostrov Grande-Terre (589 km²). Tento relativně plochý ostrov je tvořen z převážné části vápencem, obklopený je korálovými útesy.

Na vápenité půdě se skvěle daří pěstování cukrové třtiny, nejhustější vegetace se nachází na jihu ostrova. Hlavním městem je Pointe-à-Pitre v západní části ostrova.

Marie Galante je téměř kulatý ostrov, který je známý díky plantážím s cukrovou třtinou a destilací rumu. Rum, který se zde vyrábí, je považován nejen za jeden z nejlepších, ale také za jeden z nejsilnějších - má 59 procent.

Krásné pěší cesty vedou přes hornatou krajinu podél větrných mlýnů a ruin staré fabriky na cukr, a také zde můžete najít nejkrásnější pláže z celého souostroví Guadeloupe.

Ostrov La Désirade připomíná svým tvarem loď. Z větší části je skalnatý a tím pádem je i méně zarostlý a pro turisty méně přístupný. Skvělé osamělé pláže, klid, původní příroda, útulné rybářské vesničky a zvláště vřelé přivítání zdejšími obyvateli potěší duši každého turisty.

Říká se, že ostrovy patřící k souostroví Îles des Saintes patří k nejkrásnějším v Karibiku. Téměř jako Rio de Janeiro, jen o něco menší, leží ostrůvek Terre de Haut v kouzelném zálivu s "homolí cukru". Pevnost Napoléon stojí za návštěvu díky své výstavě a leguánům a 309 metrů vysoký Chameau nabízí úchvatný výhled.

Dva hlavní ostrůvky Îles des Saintes jsou menší Terre-de-Haut (4.52 km²) a Terre-de-Bas (9,45 km²). Na Terre-de-Haut je centrální náměstí s unikátním přírodním přístavem a také pevnosti Fort Napoleon a Fort Caroline. Na Terre-de-Bas se pěstuje káva, bavlna, pepř a banány. Dalších sedm ostrůvků je neobývaných.

Souostroví Saintes (původně španělsky Los Santos) vděčí za svůj název Kryštofu Kolumbovi, který zde přistál v roce 1493 na svátek Všech svatých a ostrovy tak proto pojmenoval. První francouzští osadníci se zde usídlili kolem roku 1648.

Kolem ostrovů byla kvůli strategicky výhodné poloze (tzv. "Antilský Gibraltar") mezi Francií a Anglie svedena bitva, a souostroví připadlo roku 1816 definitivně Francii.

Souostroví Îles de la Petite Terre je od roku 1994 chráněným přírodním územím a je obýváno pouze větším počtem leguánů. Můžete sem podniknout výlet plachetnicí nebo motorovou lodí a vedle návštěvy volně žijících leguánů tu můžete ještě šnorchlovat a užívat si úžasných pláží.

Kdo si chce udělat pauzu od koupání a opalování, může podniknout výlet do nějakého zajímavého místa, například do Muzea rumu v Sainte-Rose. Tady se nachází také úžasná sbírka motýlů a hmyzu.

O historii a duši Guadeloupe se můžete mnoho dozvědět v bývalých panských sídlech v koloniálním stylu, ve kterých jsou umístěná muzea, například St. John Perse a Schoelcher v Pointe-à-Pitre, v etnografickém muzeu Edgar Clerc v Moule anebo na hradě Fleur d'Epée.

Ostrov Grande-Terre - jedna z pláží
Autor: oo_x
Část ostrova Les Saintes
Autor: oo_x
Geografie: 

Místo

Terre de Haut, Guadeloupe 15° 52' 0.9984" N, 61° 34' 55.9992" W
Location

Karibik na Facebooku