Jste zde

Domů » Guadeloupe

Guadeloupe

Guadeloupský ostrov Basse-Terre
Autor: oo_x

Guadeloupe (místními nazývaný zkráceně Gwada) není nezávislým státem, ale zámořským departmentem Francie. Sestává ze skupiny devíti ostrovů Malých Antil, uvnitř Závětrných ostrovů v Karibiku. Protože spadá pod Francii, je zároveň součástí Evropské unie a společně s Martinikem vytváří území Francouzské Antily.

Souostroví leží ve vzdálenosti 7 000 kilometrů od Evropy a 2 900 kilometrů od severní Ameriky, a jeho břehy omývá Karibské moře a Atlantický oceán.

Toto souostroví a zároveň také francouzský zámořský region se rozkládá na ploše 1 628 čtverečních kilometrů a žije zde okolo 400 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Basse-Terre, kde žije asi 12 000 obyvatel. Úředním jazykem tohoto departementu je samozřejmě francouzština.

Co se týče náboženské příslušnosti, panují na Guadeloupe jasné poměry. Okolo 95 procent obyvatel je katolického vyznání, zbylých pět procent jsou protestanti a další náboženství. Z 90 procent tvoří složení obyvatel mulati a černoši.

Basse-Terre a Grande-Terre jsou hlavními ostrovy, které leží blízko u sebe. Další dva, rovněž obydlené, ostrovy Marie-Galante a La Désirade, malá skupina ostrovů Iles des Saintes, sestávající se z dvou obydlených a sedmi neobydlených ostrovů, a malé neobydlené ostrovy Iles de la Petite Terre leží v bezprostřední blízkosti hlavních ostrovů.

Ostrov Saint-Barthélemy, který leží asi 200 km severně od hlavních ostrovů, a francouzská část Saint-Martin již od roku 2007 nepatří ke Guadeloupe.

Podnebí je převážně subtropické, ovlivňují jej pasáty, přičemž od června do října se mohou vyskytovat také hurikány. Díky pasátovým větrům se teploty pohybují mezi 20 a 30 stupni, a panuje mírná vlhkost.

Větší část hlavních ostrovů tvoří národní park s 17 300 hektary deštného pralesa, ve kterém můžete najít přes 300 rozdílných druhů stromů a keřů a velmi impozantní obří kapradiny. Tento deštný prales je považován za nejlépe zachovalý a zároveň nejkrásnější deštný prales v Antilách.

Návštěvníci mohou po tomto chráněném území procházet po více než 300 km značených cestách a pěšinách a mohou si také prohlédnout zajímavý vodopád okolo sopky Soufrière. Při putování po zdejší přírodě nemusíte mít žádný strach z jedovatých nebo nebezpečných zvířat, poněvadž na ostrovech nežije nic agresivního.

Dříve početná populace hadů byla vymýcena, nejdříve ji zdecimovali Indiáni pro jed do šípů, později hady vystřílelo koloniální panstvo. Poslední ránu zasadily populaci hadů dovezené mangusty, které se jimi živí.

Milovníci potápění mohou objevovat pestrobarevný podmořský svět korálových útesů. Potápěčské kurzy jsou nabízeny na mnoha místech, stejně tak i vyjížďky na lodích se skleněným dnem a ponorkách, takže jsou krásy podvodního světa zpřístupněny i nepotápěčům.

Guadeloupský ostrov Les Saintes s lagunou
Autor: oo_x
Geografie: 

Místo

Basse-Terre, Guadeloupe 15° 59' 43.0584" N, 61° 43' 45.912" W
Location

Karibik na Facebooku