Jste zde

Domů » Curacao

Curacao, 1. část

Karibský ostrov Curacao (Curaçao) má rozlohu 444 km2 a nachází se jen kousek (cca 60 km) severně od pobřeží Venezuely, a pouhé dvě a půl hodiny od Miami na Floridě.

Stejně jako ostrovy Svatý Martin a Aruba je i tento ostrov od 10. října 2010 součástí Nizozemského království, předtím to byl největší ostrov bývalých Nizozemských Antil. Je jedním z ABC ostrovů (Aruba, Bonaire, Curacao) a patří geograficky do Jižní Ameriky.

Na západ od Curacaa se nachází ostrov Aruba, na východ ostrov Bonaire, a společně všechny patří k Závětrným ostrovům. Jihovýchodním směrem najdete neobydlený ostrůvek Malé Curacao, který je populární mezi potápěči a najdete na něm jedině maják a opuštěné chaty. Nejvyšším vrcholem na Curacau je Sint-Christoffel s nadmořskou výškou 375 metrů.

Obyvatelé

Na ostrově žije necelých 150 tisíc obyvatel, většina jich je soustředěna v hlavním městě Willemstad a v městské části kolem obce Schottegat ve východní oblasti centra ostrova. Obyvatelé se skládají z mnoha etnických skupin, většina z nich jsou potomci bývalých afrických otroků. Přibližně 6% populace je nizozemského původu. Někteří obyvatelé pocházejí z indiánského kmene Arawak anebo jsou také potomky sefardských židů, kteří uprchli v 17. století ze Španělska a Portugalska před inkvizicí.

Jazyk

Úředním jazykem je nizozemský jazyk, ale oficiální řečí je také "papiamento" (kreolský jazyk se španělskými, portugalskými, nizozemskými a anglickými prvky) který je dominantním jazykem v hovoru místních obyvatel.

Hlavní město

Hlavní město Willemstad je právem zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a zcela určitě by mělo být součástí vašeho dovolenkového programu na ostrově. Vnitřní město s částmi Punda a Otrabanda, Scharloo a Pietermaai má mnoho historických budov z holandské koloniální architektury. Tyto čtyři městské části jsou téměř celé pod ochranou Světového kulturního dědictví UNESCO.

Části Punda a Otrobanda spojuje pro pěší a cyklisty pontonový most "Koningin Emmabrug" (most Královny Emmy), který se několikrát během dne otevírá pro vplouvající a vyplouvající lodě z přístavu. Auta jezdí přes 55 metrů vysoký most "Koningin Julianabrug", který vede severně od historického města v zátoce Sint Annabaai.

Punda a Otrobanda jsou také centra pro oslavy národních svátků, tak se zde každoročně 30. dubna koná velká oslava královny. V tento den je celý ostrov oblečený v oranžové barvě, v centru města se koná trh se zábavou a mnoho místních řemeslníků zde nabízí své zboží. 2. července slaví ostrov den vlajek a tentokrát je oblečený v modré barvě.

Potápění

Většina turistů míří na ostrov právě proto, aby se zde věnovala potápění, a to nejen díky fantastické viditelnosti pod mořskou hladinou, ale i kvůli přímo komfortní teplotě vody, korálovým útesům, chobotnicím, mořským želvám a mnoha druhům těch nejrozmanitějších ryb, které tady lze pozorovat.

Geografie: 

Místo

Město Willemstad 12° 6' 35.532" N, 68° 56' 16.3644" W
Location

Karibik na Facebooku