Jste zde

Domů

Britské Panenské ostrovy, 1. část

Karibik a Britské Panenské ostrovy
Autor: kansasphoto

Mezinárodně vyhlášený "ráj jachet", to jsou Britské Panenské ostrovy se svým typickým kouzlem Karibiku.

Ostrovy tvoří jakýsi řetězec podél korálových útesů sira Francise Drakea, a najdete je mezi Portorikem a ostrovem Svatý Kryštof (St. Kitts).

Britské Panenské ostrovy se mohou pochlubit skutečně neporušeným životním prostředím, životní úroveň je tady vysoká a atmosféra uvolněná.

Na mnoha ostrovech dosud žijí opravdu výjimečné druhy živočichů, jako jsou např. želvy s červenýma nohama nebo leguáni druhu Anegada.

Klima na Britských Panenských ostrovech je subtropické s průměrnou roční teplotou 32°C v létě a 29°C v zimě. Průměrné roční srážky dosahují hodnot 1.200 mm. Vzhledem ke své geografické poloze mohou být ostrovy od června do listopadu zasaženy občas hurikány.

Souostroví se skládá ze 36 ostrovů, z nichž je 16 obydlených. Mezi 4 největší patří Anegada, Jost Van Dyke, Tortola a Virgin Gorda.

Největším a zároveň hlavním ostrovem je Tortola s metropolí Road Town. Severní pobřeží Tortoly je doslova poseté zátokami a odlehlými plážemi, jako jsou např. Brewer's Bay či Smuggler's Cove.

V hustě zalidněné zátoce Cane Garden Bay je zase plno barů a restaurací. Kopcovité ulice na ostrově jsou výzvou pro všechny typy čtyřkolových vozidel a nabízejí nádherný výhled.

Na hornatém ostrůvku Virgin Gorda jsou osamělé pláže a přírodní zajímavosti, jimž dominují monumentální žulové balvany na pláži. Díky přílivu tady vzniklo mnoha přírodních "bazénků", které představují perfektní místa ke šnorchlování.

Ostrov Jost Van Dyke má skvělou pověst jako místo, kde se odehrávají nejrůznější párty, a nabízí také jachtařům perfektní chráněná kotviště pro jejich lodě.

Ze severovýchodní části ostrova se můžete vydat na celý den na blízký korálový ostrůvek Anegada s 29 km dlouhým korálovým útesem Horseshoe Reef.

Je to jeden z vůbec nejdelších korálových útesů na celém světě a jsou tu skvělé příležitosti nejen ke šnorchlování, ale i k pozorování ptáků.

Další ostrov Necker Island je v soukromém vlastnictví Sira Richarda Bransona, který zde nechal vybudovat luxusní hotelový resort. Líbánky zde strávili například britský princ William s manželkou Kate.

Zajímavosti

Většinu památek z holandské a pozdější britské koloniální historie uvidíte v hlavním městě Road Town na ostrově Tortola, podél ulice Main Street.

Zajímavý je například historický obchod Pusser's Company Store, který je ve Velké Británii velmi dobře známý jako tradiční dovozce rumu Royal Navy, anebo námořní přístav s plachetnicemi a jachtami.

Mnoho mezinárodních nákladních lodí pluje z daňových a formálních důvodů pod vlajkou Britských Panenských ostrovů, a má zde tak teoreticky svůj domovský přístav.

V centru Road Townu leží botanická zahrada s exotickými rostlinami, ptačím světem a s vodopády. V metropoli jsou také umístěna některá zajímavá muzea, mimo jiné Old Government House Museum anebo North Shore Shell Museum (muzeum mušlí).

K nejkrásnějším plážím Karibiku se řadí již několik let pláž The Baths na ostrově Virgin Gorda. Mezi další turistické zajímavostí patří určitě deštný les Sage Mountain na Tortole, měděný důl na Virgin Gordě, palírny rumu, botanické zahrady, vraky lodí nebo Dolphin Discovery - plavání s delfíny.

Písečná pláž na ostrově Tortola
Autor: denisema4
Geografie: 

Místo

Road Town, ostrov Tortola 18° 25' 8.454" N, 64° 37' 5.016" W
Location

Karibik na Facebooku