Jste zde

Domů » Bermudy

Bermudy a potápění

Bermudy - podmořský svět
Autor: fmwt

Dovolená na překrásných ostrovech Bermud v Atlantiku se může postarat o vylepšení rodinného rozpočtu. Vláda na ostrově totiž zmírnila přísné zákony z roku 1980. Do této doby byly totiž všechny vylovené poklady z vraků lodí považovány za vlastnictví státu. Dnes si ale jednotlivci mohou požádat o zvláštní povolení k potápění a při vylovení pokladu si mohou ponechat až polovinu nalezených pokladů. Nikde jinde na světě není víc potopených lodí než kolem Bermud.

Kdo si chce udělat obrázek, jak takové lovení pokladů probíhá, může využít nabídky několika potápěčských škol, které nabízejí vynikající podmořské výlety k velkolepým vrakům na nejsevernějším korálovém útesu na světě.
Pro začátečníky v potápění jsou připraveny také přípravné kurzy. Na Bermudách podporuje Ministerstvo cestovního ruchu ponory s certifikátem na osmnácti vybraných vracích.

Mezi znalci je potápění na Bermudách opravdu vyhlášené. V zimě je viditelnost označována jako "křišťálově čistá" a v listopadu dokonce jako "super křišťálově čistá" a dosahuje až 60 metrů. Žádný div, nejbližší pevnina (Amerika) se nachází přes 1000 km daleko západním směrem, a Bermudy tak patří k nejodlehlejším a nejčistším místům.

Bermudy jsou obklopené korálovými útesy, které jsou desetkrát rozlehlejší než samotné ostrovy. V minulosti také byly pro námořníky velkým nebezpečím, na rozbouřeném moři se jim nebylo možné bez radaru vyhnout. Za posledních 500 let se zde údajně potopilo až 1000 lodí, počínaje španělskou průzkumnou lodí, která se hledá od roku 1503. Z toho nejméně 350 vraků již bylo zdokumentováno a více než 30 z nich je volně dostupných pro amatérské potápěče. Většinou se nacházejí v hloubce 10 - 26 metrů.

Nejstarší potopená loď, která byla zdokumentovaná potapěči, je z roku 1661. Zbytky lodě Virginia Merchant leží na jižní pláži před hotelem Sonesta, v hloubce 4 - 15 metrů. Známější je ale patrně "Constellation", která se potopila v roce 1943 s 2 000 tunovým nákladem a dnes je jen tři metry hluboko. O tomto vraku byl natočen film na motivy příběhu Hlubina (The Deep) od spisovatele Petera Benchleye.
Největší vrak na Bermudách je ale 150 metrů dlouhá loď "Cristobal Colon", která se potopila v říjnu 1936. Jednalo se o jednu z nejluxusnějších lodí své doby, všichni cestující byli naštěstí zachráněni.

Teddy Tucker, potomek prvního guvernéra dokázal, že se z vod na Bermudách dá vylovit i něco jiného něž jen rezavá děla a kotvy. V roce 1955 absolvoval ponor, při kterém se našlo několik set zlatých a stříbrných mincí, zlaté cihly a zlatý kříž se sedmi smaragdy. Cennosti pocházely ze španělské lodě San Antonio, která se potopila roku 1621 i s 300 tunovým nákladem. Samotná hodnota kříže byla odhadnuta v Britském muzeu na pozoruhodných 200 tisíc dolarů. Část pokladu byla prodána a druhá část zůstala ostrovu. Některé části jsou dnes vystaveny na Bermudách v podvodním průzkumném institutu Underwater Exploration Institute v hlavním městě Hamilton.

Bermudy - podmořský svět
Autor: fmwt
Bermudy - podmořský život
Autor: fmwt
Geografie: 

Místo

Underwater Exploration Institute, Hamilton 32° 17' 36.8592" N, 64° 46' 21.2772" W
Location

Karibik na Facebooku