Jste zde

Domů » Bermudy

Bermudy

Část Bermud

Bermudy označují skupinu 150 korálových ostrovů, které se nacházejí v Atlantském oceánu a leží asi 1000 kilometrů od východního pobřeží USA. Tato skupina ostrovů se rozkládá na celkové ploše 53,3 čtverečních kilometrů a žije zde přibližně 65 000 obyvatel. Dělí se na 9 správních obvodů, tzv. parishes, a 2 obce - Hamilton a St. George’s. Jelikož Bermudské ostrovy náleží ke společenství Commonwealth, je současnou hlavou tohoto státu královna Alžběta II.. Proto je bahamským úředním jazykem také angličtina.

Bermudské ostrovy vznikly sopečnou činností, ční až téměř 80 metrů nad hladinou moře a jsou obklopeny korálovými útesy. Nejvyšším vrcholem Bermud je Town Hill s výškou 79 metrů. Celá skupina ostrovů je lemována početnými korálovými útesy, přičemž průjezd tímto územím je pro výletní lodě obtížný. Na ostrovech nejsou žádné řeky, proto se zde z rostlin vyskytují především gumovníky, mangovníky a různé druhy šalvěje. Na ostrovech je také několik národních parků. Ze zvířat tu žijí vzácné druhy ptáků, mezi jinými i bermudský buřňák. Stejně jako je tomu u ostatních skupin ostrovů, tak i obyvatelé Bermudských ostrovů se orientují převážně na rybářství a samozřejmě na cestovní ruch.

Vzhledem k umístění ostrovů na nich panuje velmi vlhké subtropické klima, i když tu teplo není po celý rok. Průměrná roční teplota je 21 stupňů, teploty v měsících červenec, srpen a září jsou mnohem vyšší, zatímco v prosinci a lednu mohou nezřídka klesnout až pod 10 stupňů. V září tu zase návštěvníci musejí často počítat i s hurikány.

Největším a zároveň hlavním ostrovem je Grand Bermuda, na kterém se také nachází hlavní město Hamilton (asi 1 tisíc obyvatel). Na severozápad od něj se nachází ostrov Somerset Island a na severovýchod ostrov Saint George’s Island. K nejzajímavějším památkám metropole patří pevnost Fort Hamilton, která byly rekonstruována v 19. století, Aquarium v části Sound Herington a rušná hlavní ulice Front Street. Nedaleko města můžete navštívit krásné jeskyně Crystal.

Další turistické atrakce se nacházejí v největším městě na Bermudách, v Saint George’s. V bývalém hlavním městě najdete na jeho východním konci staré pevnosti.
Bermudy jsou známé hlavně díky záhadnému Bermudskému trojúhelníku a s ním souvisejícími příběhy o zmizelých lodích a letadlech. Ale určitě také stejnojmenné šortky jsou známým pojmem nejenom pro turisty.

Na Bermudách se rozkládají jemné písečné pláže, kde se můžete koupat a relaxovat. Ty nejlepší pláže jsou Warwick Long Bay, Stonehole, Horsehoe Bay, abysme vyjmenovali alespoň některé. Všude podél pobřeží Bermud vás nadchne křišťálově čistá voda, která je ideální pro milovníky šnorchlování a potápění. Potapěči budou určitě nadšení ze starých potopených vraků. Rybáři budou zase ohromeni velkým množstvím ryb.
Pro aktivní dovolenou můžete také navštívit prvotřídní 18-jamkové golfové hřiště.

Geografie: 

Místo

Hamilton, Bermudy 32° 17' 32.2152" N, 64° 47' 3.4368" W
Location

Karibik na Facebooku