Jste zde

Domů » Barbados

Barbados

Krásná krajina Barbadosu

Barbados je nejvýchodněji položeným ostrovem souostroví Malé Antily v Atlantském oceánu a je součástí britského Commonwealthu. Má také přezdívku "Malá Anglie", obyvatelé tu dodnes udržují některé anglické tradice. Většina jeho sousedních ostrovů je vulkanického původu, tento ostrov je ovšem vytvořený z vápence a pískovce. Proto je zde také nejčistší pitná voda. K hlavnímu ostrovu náleží také malý ostrov Culpepper Island, který se nachází směrem na východ. Asi 180 kilometrů směrem na západ leží ostrovní stát Svatý Vincenc a Grenadiny. Hlavním městem je Bridgetown, kde žije asi 7 tisíc obyvatel. Celkem jinak na ostrově žije asi 290 tisíc obyvatel, na ploše 430 km².

Barbados připomíná svým tvarem hrušku, je převážně rovinatý a na severovýchodě se jeho povrch zvedá do výšky. Tady také najdete nejvyšší vrchol, 340 metrů vysoký Mount Hillaby, jehož východní strana v některých místech vytváří až 200 metrů vysoké strmé pobřeží, které klesá až k moři.
Na východní a severní straně je v Atlantiku rozbouřené moře s vysokými vlnami. Na západní a jižní straně ostrova je Karibské moře klidnější.

Na jihu a na západě ostrova lákají návštěvníky dlouhé písečné pláže. Ideální doba ke koupání je v podstatě po celý rok. Podnebí je tropické, průměrné teploty se pohybují mezi 26 a 30 stupni Celsia. "Nejchladnějším" měsícem je únor s průměrnými teplotami 24 stupňů Celsia. Přeháňky se vyskytují převážně v období dešťů od května do října, mezi srpnem a listopadem se můžou vyskytnout i cyklóny.

Jedná se o svěží tropický ostrov, který nabízí ve vnitrozemí zvlněné kopce, bizarní skalní útvary a menší vesnice, nádherný rozdíl od turistických center na pobřeží. Vegetace na ostrově je především zelená, se spoustou rostlin cukrové třtiny, orchidejí a stromů mahagonu, na východě ostrova naleznete už jen zbytky tropického deštného pralesa. Přírodní vegetace byla již před stoletími vymýcena. Dříve ostrov živilo zejména pěstování cukrové třtiny, ale turismus tuto závislost na cukru vyřešil. Téměř milión turistů, který sem každý rok zavítá, totiž přispívá asi 30 % k hrubém domácímu produktu ostrova.

Barbados láká asi 110 kilometry veřejných písečných pláží v jasných barvách, od bílé až po zářivě bleděrůžové. Paradise Island nabízí také fascinující podmořský svět korálů a jejich pestrých obyvatel. Pobřeží láká nejen ke koupání, ale také k mnoha dalším aktivitám jako je surfování, šnorchlování anebo potápění v úžasném podvodním světě. Malé stanice pro surfaře nabízejí nejen kurzy, ale také odpovídající výstroj, kteoru si můžete zapůjčit. Ostrov splňuje v každém ohledu všechny podmínky pro strávení krásné dovolené.
 
Tato oblast má stylové resorty k ubytování a navozuje typickou karibskou atmosféru. Vedle klidné dovolené na pláži nabízí ostrov také vzrušující noční život. V nabídce jsou také nejrůznější možnosti, jak strávit volný čas, žádné přání nezůstane nesplněné. Často můžete slyšet hrát reggae, které pobízí k tanci a zábavě.

Bridgetown - budova parlamentu
Autor: paulcook2809
Geografie: 

Místo

Bridgetown, Barbados 13° 5' 41.8668" N, 59° 36' 42.732" W
Location

Karibik na Facebooku