Jste zde

Domů » Aruba

Aruba

Oranjestad
Autor: roger4336

Aruba je jedním ze tří tzv. "ostrovů ABC" (ještě Bonaire, Curacao), které geograficky patří do Jižní Ameriky a jsou součástí Malých Antil v jižním Karibiku. Ostrov se nachází 25 kilometrů severně od Venezuely. Spolu s ostrovy Curacao a St. Maarten, zemí Nizozemsko a s ostrovy patřícími ke Karibskému Nizozemsku (Bonaire, Sint Eustatius a Saba) je součástí Nizozemského království. Stejně jako ostatní části království má také svou vlastní ústavu a vládu, a kompletní vnitřní autonomii.

Všechny vyjmenované karibské ostrovy byly dříve součástí Nizozemských Antil, Aruba byl nejmenší a nejzápadnější ostrov. Jak už název napovídá, holandská kultura se odrazila i na této zemi a dovolenou zde strávíte v holandsko-americkém stylu.
Oficiálními jazyky jsou holandština a papiamento (portugalská kreolština), je používán vlastní pravopis papiamentosu, který se liší od způsobu psaní na Curacau a Bonaire.

Ostrov je převážně plochý, max. 30 km dlouhý a 9 km široký. Nejvyšším vrcholkem je Jamanota s výškou 188 metrů. Na ploše přibližně 180 km² žije asi 106 tisíc obyvatel. Metropolí je Oranjestad, kde bydlí přes 30 tisíc obyvatel. Již v roce 1796 zde byla Nizozemci postavena pevnost a krátce nato byly v této oblasti postaveny první domky. Od té doby je Oranjestad hlavním městem Aruby.

Západ ostrova nabízí kilometry dlouhé bílé pláže, zatímco jeho východ se vyznačuje částečně skalnatým pobřežím. Turistická střediska se tak nachází směrem na severozápad od hlavního města.
Zatímco velká část turistů chce relaxovat na pláži, někteří traví čas nakupováním. K trávení volného času můžete využít i tenis, golf, pěší turistiku anebo cykloturistiku.

Ale samozřejmostí jsou také různé vodní sporty, zejména potápění – prozkoumávání podmořského světa a korálových útesů. Vedle korálových útesů můžete pozorovat škeble, mořské hlemýždě, mořské želvy a velké množství barevných nebo dobře maskovaný druhů ryb.
Těm, kteří raději zůstanou nad hladinou, se nabízí surfing, windsurfing, kitesurfing anebo plachtění. Dalším oblíbeným sportem je mořský rybolov, nebo je možné si na pobřeží zapůjčit dobře vybavenou motorovou jachtu.

Místní podnebí je tropicko-oceánské s průměrnými teplotami kolem 27°C a minimálními sezónními rozdíly. V lednu je průměrná teplota 26°C a v červenci 29°C. Většina srážek spadne díky převážně východnímu větru již nad jižními ostrovy Malých Antil, a tak je klima na Arubě velmi suché. Roční úhrn srážek je jen asi 510 mm, období dešťů trvá od října do prosince. Díky nízkým ročním srážkám se pitná voda získává pomocí odsolovacího zařízení z mořské vody.

Oranjestad - pevnost Zoutman (dnes sloužící jako muzeum historie Aruby)
Autor: roger4336
Geografie: 

Místo

Oranjestadt, Aruba 12° 31' 23.718" N, 70° 2' 17.2428" W
Location

Karibik na Facebooku