Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Antily

Karibské městečko The Bottom na ostrově Saba

Antily jsou skupinou ostrovů, které oddělují Karibské moře od Atlantského oceánu. Spolu s Bahamy tvoří Západoindické ostrovy (nazývané také Karibské ostrovy, i když Bahamy neleží v Karibiku, ale v Atlantském oceánu severně od Kuby). Západoindické ostrovy pak spolu se středoamerickou pevninou tvoří region Střední Amerika.

Název souostroví je odvozen od bájného ostrova Antilia, malého ostrova v Atlantiku, který měl být obýván křesťanským společenstvím. Podle jiné teorie je název odvozen od skutečnosti, že se Kryštof Kolumbus chtěl dostat do Indie, Číny nebo Japonska západní mořskou cestou, a neočekával, že objeví nový kontinent.

To také vysvětluje název Antily. To je odvozeno od latinského označení "ante ilium", což znamená něco jako pobřežní ostrovy. Na osmanské mapě admirála Piri Reise z roku 1513 je označen v arabštině jeden ostrov slovem "antilia".

Všechny tyto ostrovy jsou rájem pro milovníky vodních sportů, zejména potápění. Ostrovy Velkých Antil ale nabízejí mnohem víc než jen "koupací" dovolenou. Především Kuba je domovem mnoha přírodních krás.

Antily se skládají z Velkých Antil v severní části a na západě Karibského moře, a z Malých Antil, které jsou umístěné ve východní a jižní části této oblasti. Většina karibských ostrovů tedy spadá geograficky právě do Antil.

Celý Karibik a tak i Antily leží v tropech, po celý rok je zde teplo. Nicméně všude se vyskytují deštivá i suchá období. Nezapomeňte také na časový rozdíl, pro většinu Karibských ostrovů je odchylka od GMT v zimě -5 a v létě -6 hodin.

Společná pro všechny ostrovy je sezóna hurikánů, které se tu vyskytují od června do listopadu. Pokud sem pojedete na dovolenou právě v tomto období, měli byste raději na ostrovech Aruba, Curaçao, Bonaire a Isla Margarita upřednostňovat tu stranu, která je orientována k venezuelskému pobřeží.

Je také vhodné vzít v úvahu při cestách do tropů nějaké to očkování, např. na hepatitidu A, tetanus, případně horečka dengue. Také AIDS je problémem na většině antillských ostrovů.

Životní úroveň se na ostrovech velmi liší, sahá od téměř evropských podmínek v Nizozemských a Francouzských Antilách až po neuvěřitelnou chudobu na Haiti. Dokonce i rozdíl mezi ostrovy Martinik a Dominica, které leží na dohled od sebe, je téměř nepředstavitelný.

Velké Antily

Adjektivum "velký" se vztahuje především na čtyři velké hlavní ostrovy (Kuba, Jamajka, Hispaniola a Puerto Rico), ale zahrnuje i řadu menších ostrovů a ostrovních skupin. Výše uvedené čtyři hlavní ostrovy zaujímají asi 90% rozlohy Karibských ostrovů.

Malé Antily

Malé Antily, které se rozprostírají od Panenských ostrovů na severu až na jih před venezuelské pobřeží, se skládají ze Závětrných ostrovů (např. Panenské ostrovy, Barbados, Antigua a Barbuda, Guadeloupe, Saba nebo Martinik) a Návětrných ostrovů (Aruba, Bonaire, Curaçao nebo Isla Margarita).

Tyto ostrovy se prezentují trochu odlišně od Velkých Antil, některé jsou hojně turisticky navštěvované, jiné jsou vhodné pro pěší turisty, pro milovníky přírody a pro ty, kteří si chtějí o své dovolené v Karibiku užít zejména klid.

Místo

The Bottom, Saba 17° 37' 33.6396" N, 63° 14' 59.6976" W
Location

Karibik na Facebooku