Jste zde

Domů » Panenské ostrovy

Americké Panenské ostrovy, 2. část

Charlotte Amalie
Autor: roger4336

Charlotte Amalie je také hlavním městem souostroví Americké Panenské ostrovy, nejzajímavější památkou je zde pevnost Fort Christian, kterou nechal v roce 1671 postavit dánský král Christian V.. Za návštěvu určitě stojí také luteránský kostel Frederick, zámek Blackbeard, zahrady Tillet, St. Peter Great House a botanické zahrady.

Specialitou ostrova St. Thomas je obchod. Nejrůznější obchodní aktivity se zde prováděli již od 18. století, kdy tady řádili piráti. Nakoupíte si tu nejrůznější dovezené parfémy, fotoaparáty, hodinky, jemný porcelán a křišťál, všeho je dost a dost.

Americké celní zákony umožňují bezcelní dovoz zboží v hodnotě až 1.600 US dolarů ze souostroví Americké Panenské ostrovy do Spojených států, aniž by bylo zapotřebí platit nějaká cla či daně z obratu.

Nesčetné pohlednice zobrazují zdejší nádherné pláže, jako např. tu snad nejoblíbenější v zátoce Magens Bay. Lidé se tu hodně věnují šnorchlování, potápění, rybolovu na otevřeném moři a výletům na člunech. Na ostrově Sv. Tomáše je k dispozici jedno golfové hřiště, Mahagoni Lief. Je známé svými obtížnými jamkami podél pobřeží, nazývaném "Ďáblův trojúhelník“.

St. John

St. John je nejmenším z trojice ostrovů a je oblíbeným cílem všech milovníků přírody. Dvě třetiny ostrova jsou součástí 4 hektarového národního parku - Virgin Islands National Park. Více než 800 druhů rostlin roste v kopcovitém terénu pokrytém tropickým lesem, jež se pozvolna svažuje k plážím ohraničeným korálovými útesy.

V roce 2001 byl park rozšířen o podmořskou část chráněného území - Virgin Islands Coral Reef National Monument. Na ostrově Sv. Jana narazíte podél celého severního pobřeží na krásné pláže, zatímco na jihu panuje příjemný klid.

Roku 1956 koupil americký miliardář Laurance Rockefeller rozsáhlou část ostrova a vytvořil v ní Saint John National Park. Tak byla na ostrově vytvořena nová pracovní místa a park se stal lákadlem pro turisty.

Mezi místní speciální zajímavosti patří, kromě ruin plantáží cukrové třtiny Annaberg Plantage, pláže a s tím související možnosti k šnorchlování. V zátoce Trunk Bay se nachází jedinečný "Underwater Trail" amerického národního parku.

Klima

Klima na ostrovech je tropické, je ovlivňováno východními větry s nízkou vlhkostí a vyznačuje se pouze malými teplotními rozdíly v průběhu celého roku (26 - 28°C). Období dešťů je obvykle od května do listopadu.

Ostrovy byly vystaveny v uplynulých letech několika tropickým bouřím. Častá jsou zde také období velkého sucha nebo naopak záplav, občas se de může vyskytnout zemětřesení.

Část města Charlotte Amalie
Autor: Phil Comeau
Geografie: 

Místo

Trunk Bay, St. John 18° 21' 11.2428" N, 64° 46' 6.2508" W
Location

Karibik na Facebooku